Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Kneževoj palači otvorena izložba fotografija Fantastična tuna

Posted On Subota, 03 veljače 2018 11:31

U Kneževoj palači svečano je otvorena izložba fotografija „Fantastična tuna“, autora Marija Kučere kojom je ujedno otvoren i četvrti po redu „Tuna, sushi & wine“ festival.

Svečanosti otvorenja su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, japanski veleposlanik u RH, NJ.E. Keiji Takiguchi, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te brojni uzvanici i gosti.

Gradonačelnik Dukić u svom je pozdravnom obraćanju naglasio kako  je tuna gospodarski povezala Hrvatsku i Japan, te da naše i japanske tvrtke već godinama uspješno surađuju.

"Ta suradnja bila je poticaj za puno širu razmjenu iskustava – gastronomsku, kulturnu, tradicijsku, a u cilju zbližavanja dvaju udaljenih država. Tuna, sushi i wine Festival izvrstan je način za gastronomsku prezentaciju Zadra i zadarskog kraja, ali i naše kulture i tradicije u jedinstvenom spoju s japanskim prijateljima", kazao je gradonačelnik istaknuvši turističku dimenziju ovog festivala koji posjetiteljima nudi jedinstvenu manifestaciju.

Župan Longin naglasio je da se Zadarska županija ponosi nazivom najribarskije županije u Hrvatskoj.

''Na našem području proizvodi se više od 75 % tune u RH. Imamo četiri proizvođača, a tuna se uglavnom izvozi na japansko tržište gdje je prepoznata njezina vrhunska kvaliteta. Baš kao što naziv ove izložbe koju danas otvaramo kaže - naša je tuna zaista fantastična. Uz promociju tune, ovaj festival promovira i naša vina. Vinogradarstvo i vinarstvo u Zadarskoj županiji ima uzlaznu putanju, a svake godine imamo sve veći broj proizvođača kvalitetnih i vrhunskih vina i to nas čini ponosnim'', dodao je Longin.

Veleposlanik Japana Takiguchi naglasio je kako se ove godine obilježava 25-ta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Tim povodom japansko veleposlanstvo priprema brojne događaje na kojima će biti predstavljena japanska kultura, tradicija i način življenja te je pozvao građane da sudjeluju u manifestacijama i na taj se način upoznaju s ovom zemljom Dalekog istoka.

Pročitano 1488 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA