Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Okrugli stol „ Problematika novih psihoaktivnih tvari“.

Posted On Četvrtak, 07 prosinca 2017 14:51

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u srijedu, 6. prosinca održan je Okrugli stol na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“. Događaj je održan u organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga -15. prosinca svake godine.

Predavanje na temu održala je Smilja Bagarić, stručna savjetnica iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Među ostalim predstavljena je definicija novih psihoaktivnih tvari koje se definiraju kao tvari bez terapijske vrijednosti koje utječe na mentalno zdravlje, ponašanje i percepciju i predstavlja prijetnju javnom zdravlju usporedivu s tvarima koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Navedeni sintetički spojevi dijele se u sljedeće skupine: sinetetske kanabinoide, sintetske katione, fenetilamine ,piperazine itd. Obično se prodaju u tzv smart/head shopovima koji se nalaze u većim gradskim središtima te putem interneta i društvenih mreža pod oznakama „osvježivači prostora“, „mirisne soli“ „ ukrasno bilje“ u vizualno uočljivim pakiranjima po relativno povoljnim cijenama što ih čini lako dostupnima. Konzumacija navedenih psihoaktivnih tvari u kraćem vremenskom razdoblju ima višestruko štetnije posljedice po zdravlje i život osobe nego konzumacija opijata što je nažalost potvrđeno primjerima nesretnih slučajeva smrti mladih osoba i u našoj zemlji.

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije na čelu s predsjednicom Povjerenstva Marijom Pupić- Bakrač, zamjenicom voditeljice Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo , socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije gospodin Bernard Maruna, voditeljica Službe za prevenciju izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar Stela Klepac Erstić, koordinatori i voditelji školskih preventivnih programa za osnovne i srednje škole, predstavnici pravosudnih institucija u Zadru, predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i suzbijanjem zlouporabe droga na području Zadarske županije i ostala zainteresirana javnost.

Pročitano 2834 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA