Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Okrugli stol i tematska radionica o rezultatima projekta TECHERA

Posted On Četvrtak, 13 travnja 2023 13:58

Dana 13. travnja 2023. godine, tvrtka Maribu d.o.o. u suradnji sa Zadarskom županijom organizirala je okrugli stol i tematsku radionicu sa ciljem diseminacije provedenih aktivnosti i rezultata projekta TECHERA. 

Cilj projekta TECHERA je poticati održivi plavi rast stvaranjem zajedničke baze podataka, promicanjem specijalizacije tvrtki čije poslovanje uključuje održivu proizvodnju ribljih proizvoda te privlačenjem interesa i zapošljavanjem mladih ljudi u plavoj ekonomiji. Uz navedeno, projekt podržava znanstveni pristup utemeljen na podacima koji doprinose valorizaciji morskih proizvoda.

Sama ideja, prilikom stvaranja projekta TECHERA, bila je maksimizirati iskustva i rezultate ostvarene Programom IT HR kroz provedbu Standard + i Standard projekata iz prethodnog programskog perioda, a koji predstavljaju pozitivan primjer prekogranične suradnje.

U tu svrhu, projekt je uzeo u  obzir glavne rezultate 6 projekata iz prethodnog razdoblja, koji su u zajedničkom klasteru: ADRIREEF, BLUE KEP, FAIRSEA, ITACA, PRIZEFISH i SUSHI DROP. Cilj je bio iskoristiti i konsolidirati postignute rezultate te povećati bazu znanja o specifičnim temama vezanim za akvakulturu i ribarstvo u pripremi za ovo novo programsko razdoblje.

U radionicu je nazočne uveo pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić, te ih je informirao o aktivnostima koje je Zadarska županija odradila na projektu. Jedan od zadataka Zadarske županije kao projektnog partnera bio je razviti dvije projektne ideje koje je, između ostalog predstavio Mario Lovrinov (Maribu d.o.o.), a koje bi trebale služiti kao tržišna podloga za nadolazeće pozive iz novog programskog razdoblja INTERREG V A Italy – Croatia CBC Programme 2021.-2027., a koje će istodobno biti usklađene sa EU strategijama u samom uvodu radionice. Sve aktivnosti TECHERE su se fokusirale na potencijalni doprinos za Program 2021.-2027. odnosno na relevantne aspekte koji bi u sljedećoj generaciji poboljšali projekte međunarodne suradnje.

Rezultate provedenih projektnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede kao projektnog partnera predstavila je Valentina Andrić. Ministarstvo poljoprivrede je tijekom provedbe projekta organiziralo tematsku radionicu sa učenicima osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Na temelju provedene ankete na radionici i razmjene informacija s učenicima i predstavnicima sektora izrađen je u Vodič za promicanje plavih karijera. Zaključak vodiča je da je u narednom razdoblju potrebno raditi na promociji zanimanja koja su potrebna u sektoru ribarstva kao i na dodatnom povezivanju gospodarstva s obrazovnim institucijama. Slijedom toga, započelo se s predavanjima u osnovnim školama kako bi se učenike upoznalo s mogućnostima zapošljavanja u ribarskom sektoru.

Vodeći partner je Alma Mater Studiorum - Sveučilište u Bologni, Odjel za električnu energiju i informacijsko inženjerstvo "Guglielmo Marconi".

Ostali partneri su: ASSAM - Agencija za usluge poljoprivredno-prehrambenog sektora (Ancona), Jadransko-Jonska euroregija (Pula), Općina Ravenna, Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku (Trieste), Agencija za inovacije u primarnom sektoru – Veneto Agricoltura (Padova), Zadarska županija (Zadar), Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).

Projekt je sufinanciran u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., Ukupna vrijednost projekta TECHERA iznosi 600.000,00 EUR-a, a vrijednost udjela Zadarske županije iznosi 70.000,00 EUR-a (od toga 59.500,00 EUR-a ERDF, 10.000,00 EUR-a vlastito sufinanciranje). Projekt traje 15 mjeseci.

Službena stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/techera

Pročitano 380 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA