Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projektom CUHaCHA do Monografije kulinarske baštine i Festivala tradicionalnih jela Zadarske županije

Posted On Utorak, 06 prosinca 2022 14:39

U Zadru je održan Festival tradicionalnih jela Zadarske županije CUHaCHA - Zadar CookingFest kao popratna aktivnost završne konferencije europskog projekta CUHaCHA. Riječ je o projektu vrijednom 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 604.304,89 eura. Nositelj je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije (BiH) te Općina Tivat (Crna Gora).

Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Projekt CUHaCHA se provodi u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014. – 2020., a odobren je u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Završna konferencija je održana u Providurovoj palači. U pozdravnoj riječi je župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio važnost očuvanja kulinarske baštine te istaknuo kao jedan od najvrjednijih rezultata projekta Monografiju kulinarske baštine Zadarske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaljeva.

„Ovo je odličan primjer projekta koji je osvijestio značaj hrane i njene pripreme kao najboljeg načina povezivanja tradicije. Ujedno, ne manje važno, naglasio je važnost njenog stavljanja u funkciju promocije našeg prostora kao zanimljive turističke destinacije koja ne nudi samo sunce i more, već je prepoznata i kao eno-gastro destinacija na čemu, uz ostalo, temeljimo turistički brend naše županije“, poručio je Longin.

Voditeljica projekta, Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije upoznala je prisutne sa sadržajem monografije te drugim važnim rezultatima projekta, kao što su zajedničke staze kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga te uređenje tradicionalnih kuhinja. U Zadru je uređenje i opremanje nove tradicionalne kuhinje u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar iznosilo oko 100.000,00 eura.

Izradi monografije prethodila su terenska istraživanja, koje je na području Zadarske županije provela Dunja Brozović Rončević s Odjela za etnologiju i antrolopologiju Sveučilišta u Zadru. Prema zaključcima tog istraživanja tradicionalna kuhinja zadarskog kraja se temeljila na svježim lokalnim namirnicama s puno svježeg povrća i mahunarki, jednostavne pripreme s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina.

Damir Kovačić, stručni suradnik Zadarske županije izvijestio je o aktivnostima koje je u okviru projekta provela Županija te predložio pozicioniranje Zadra kao kulinarske prijestolnice. O projektnim aktivnostima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izvijestila je Karmela Zlomislić, a u općini Tivat Ivona Petrović.

Po završetku konferencije na zadarskom je Forumu održan festival CUHaCHA – Zadar CookingFest čiji je cilj bio promovirati tradicijska jela zadarskog kraja i obogatiti lokalni turistički proizvod.

Na festivalu se moglo kušati više tradicijskih jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima, štrudl od skute…, a hranu je pripremao kuhar Saša Began.

Na festivalu su s ponudom tradicijskih jela sudjelovala dva restorana, Trattorie Mediterraneo i Salsa Rossa te OPG Fabijanić s Paga. Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači nudili su sir, maslinovo ulje, suhe smokve, smokvenjake itd., a Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića ponudila je prošek iz pokusne proizvodnje.

Festival tradicionalnih jela Zadarske županije, suglasni su svi, trebao bi postati tradicionalno događanje.

Pročitano 2830 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA