Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan 4. sastanak projekta CUHaCHA i konferencija projekta u Mostaru

Posted On Petak, 04 studenoga 2022 12:38

Konferencija projekta CUHaCHA: Projektom će se staviti u pogon kuhinja opremljena u sklopu projekta koja se nalazi u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi u Zadru

U Mostaru je održan 4. projektni sastanak i konferencija projekta CUHaCHA u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije. Konferencija je bila organizirana 28. listopada 2022. godine i prisustvovalo je 50-ak sudionika. Konferenciju je otvorio ministar dr.sc. Rašid Hadžović koji je pozdravio prisutne i istaknuo značaj projekta koji svojim rezultatima daje doprinos stvaranju novih turističkih vrijednosti te omogućuje prijenos znanja kroz razvoj zajedničkih staza kulinarske baštine programskog područja, izdavanje monografije kulinarske baštine, obuku pružatelja usluga i uređenje tradicionalnih kuhinja. Sve to u konačnici dovodi do šire priče koja ukazuje na opću društvenu korist projekta CUHaCHA za cijelo programsko područje.

Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), a partneri su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije (BiH) te Općina Tivat (Crna Gora).

Na konferenciji su detaljno o projektu, kao i o njegovom značaju za programsko područje, u ime partnerskih institucija govorile voditeljice projekta:

  • Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije
  • Ana Grzunov iz Zadarske županije
  • Karmela Zlomislić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNŽ-K
  • Ivona Petrović iz Općine Tivat

Osim Ane Grzunov, na sastanku i konferenciji bio je prisutan i Boris Zubčić, voditelj Odsjeka za EU fondove Zadarske županije.

Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma, a u sklopu projekta planiraju se razviti četiri ključna rezultata:

  • Zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude
  • Monografija kulinarske baštine
  • Obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom
  • Uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja.

Na području Zadarske županije uz pomoć vanjskog stručnjaka već je provedena aktivnost istraživanja kulinarske baštine u kojoj je prikupljeno 60-ak tradicionalnih recepata i načina pripreme jela, koji će služiti kao temelj za razvoj sva četiri rezultata projekta CUHaCHA.

Adaptiran je prostor i opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi  te će se u njoj provesti obuka pružatelja usluga poput restorana, OPG-ova i ostalih objekata u agroturizmu.  Uskoro će se održati i sajam kulinarske baštine u Zadru na kojem će se predstaviti projekt, pružatelji usluga  te lokalni proizvođači hrane i promovirati kulinarska baština i staze kulinarske baštine, a svrha je povezivanje pružatelja usluga sa lokalnim proizvođačima hrane.

„Na našem području imamo zavidnu kulinarsku tradiciju koju ćemo ovim projektom dodatno promovirati i  doprinijeti promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić. 

Projekt CUHaCHA (EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary Heritage / Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsku baštinu) sufinanciran je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Proračun projekta je 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 85 posto odnosno 604.304,89 eura.

Pročitano 2331 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA