Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Posted On Srijeda, 21 listopada 2020 14:36

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa. Hrana i kultura osobito su važni na području gdje su tradicija, nasljeđe, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo povezani.

Projekt CUHaCHA „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“ sufinanciran je iz Programa Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, a proračun Zadarske županije iznosi 101.875,86 € od čega EU sufinancira 85%. Projekt koji će trajati 24 mjeseca sa službenom provedbom započeo je 15. kolovoza 2020. godine. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a ostali partneri su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegvačko – Neretvanske županije, Općina Tivat i Zadarska županija.

Glavni cilj projekta CUHaCHA je jačanje održivog turističkog razvoja kroz kulinarsko nasljeđe. Sada se možda više nego ikad vidi značaj turizma i njegovog doprinosa cjelokupnom gospodarstvu stoga projekt CUHaCHA još više dobiva na važnosti.

Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav. Izraditi će se staze kulinarske baštine na kojima će turisti moći isprobati hranu ovih krajeva. Također, urediti će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja.

Više detalja o projektu možete pronaći na poveznici: https://www.zadarska-zupanija.hr/europski-projekti-upravnog-odjela-za-poljoprivredu/projekti-u-provedbi/726-projekt-cuhacha-%E2%80%93-enhancing-sustainable-tourism-development-through-culinary-heritage kao i na društvenoj mreži Facebook.

Projekt je sufinanciran sredstvima ERFF i IPA II fondova Europske unije.

Pročitano 1890 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA