Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan četvrti tehnički panel (treća tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Utorak, 12 veljače 2019 12:52

Zadarska županija je 8. veljače 2019. godine održala četvrti tehnički panel (treću tematsku radionicu), uz podršku Parka prirode Velebit, a u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Panel je održan u prostorijama Heritage hotela „Maškovića Han“ u Vrani (općina Pakoštane). Opći cilj projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. travnja 2019. godine.

Ovo je četvrti od šest predviđenih tehničkih panela u okviru projekta ForBioEnergy. Vanjski stručnjak Zadarske županije na ovom projektu dr.sc. Alen Berta otvorio je panel svojim prezentacijama na temu planiranja održivog šumsko-drvno-energetskog opskrbnog lanca u zaštićenim područjima te o biomasi orijentiranoj šumsko-gospodarskom planiranju na lokalnoj razini unutar zaštićenog područja. U prezentaciji je istaknuo dva alternativna scenarija upravljanja kao što je aktualni režim ograničenja i prepreka te novi pojednostavljeni autorizacijski sustav čime su identificirane najbolje šumarske prakse s ciljem očuvanja i zaštite šumskih ekosustava i procjene biomase koja bi se mogla iskoristiti u energetske svrhe.

Stručni suradnik iz PP Velebit, Robert Bogdanić, mag.ing.silv. održao je prezentaciju na temu planiranje proizvodnje energije temeljene na korištenju biomase na području Ličko-senjske županije. Prezentaciju o planiranju održivog šumsko-drvno-energetskog opskrbnog lanca na području parkova prirode Zadarske županije održao je dr.sc. Stjepan Risović, profesor sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Prof. Risović ujedno je predstavio radne sustave s niskim utjecajem na okoliš, učinkovite i održive sustave upravljanja proizvodnim lancem šumske biomase i kriterije za prepoznavanje najpogodnijih lokacija za skladištenje biomase.

Nakon održanih prezentacija uslijedila je aktivna rasprava koju je vodila gđa. Silvija Zec iz Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Gđa. Zec istaknula je problem ponude i potražnje biomase koje nisu usklađene čime se dodatno utječe na proizvodnju sirovine. S ciljem stvaranja transparentnijeg tržišta za goriva iz drvne biomase važan element je promocija korištenja biomase. Sudionici rasprave komentirali su da uspješno korištenje biomase leži u malim projektima te da bi zaštićena područja trebala poslužiti kao poligon projekta koji će promovirati i educirati vrijednost korištenja šumske biomase i obnovljivih izvora energije. Istaknuta je potreba da javne institucije ulože dodatne napore u okviru informiranja i educiranja privatnih šumoposjednika kako bi ih se motiviralo na intenzivnije povlačenje sredstava iz EU fondova. Prof. Risović istaknuo je primjer dobre prakse iz Slovenije i Austrije gdje su već posljednjih 20 godina formirane privatne zadruge koje otkupljuju drvnu biomasu koje osim promoviranja korištenja biomase sugeriraju da se udruživanjem pojedinaca može postići ekonomska isplativost. Zaključeno je da inicijative od javnih institucija već postoje, ali da je za aktivnije uključivanje privatnog sektora potrebna veća uključenost tijela državne uprave koje bi propisima i subvencijama omogućile ekonomsku isplativost investicija u sustave za korištenje drvne biomase.

Pročitano 2756 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA