Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan treći tehnički panel (druga tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 27 lipnja 2018 09:52

Zadarska županija je 21. lipnja 2018. godine u suradnji s Parkom prirode Velebit održala treći tehnički panel (drugu tematsku radionicu) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Panel se održao u prostorijama Falkensteiner Funimation hotela u Zadru. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. travnja 2019. godine.

Ovo je treći od šest predviđenih tehničkih panela u okviru projekta ForBioEnergy. Panel je namijenjen ključnim donositeljima odluka i stručnoj zajednici, odnosno zainteresiranima za područje šumske biomase kao jedan od obnovljivih izvora energije. Tema o kojoj se razgovaralo na panelu bila je „Analiza administrativnih i tehničkih prepreka u proizvodnji biomase na području PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica“.

Pozdravni govor u ime Zadarske županije održala je Katerina Skelin, dipl.ing., pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Prezentacije o administrativnim i tehničkim preprekama u proizvodnji biomase na područjima već spomenutih parkova prirode održali su dr.sc. Alen Berta i Robert Bogdanić, mag.ing.silv., a uključila se i gđa. Silvija Zec, glavna tajnica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Veliki problem pri iskorištavanju šumske biomase je miniranost područja u Republici Hrvatskoj. Zakonom i pravilnikom je propisano da se 30% naknada koje se plaćaju za šume izdvaja za razminiravanje šumskih područja. Također, Republika Hrvatska može koristiti pomoć Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Kao problem navedeno je i slabo provođenje i realizacija strategija na državnoj i lokalnoj razini.

Prezentaciju o proizvodnji biomase i pojednostavljenju zakonskih obveza radi održivosti proizvodnog lanca održao je dr.sc. Stjepan Risović, profesor sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon održanih prezentacija uslijedila je aktivna rasprava koju je vodila gđa. Silvija Zec. Odmah na početku rasprave naglašeno je kako je šumska biomasa važna i da ju je potrebno iskorištavati/proizvoditi, no postoje razne administrativne i tehničke prepreke za to, naročito u parkovima prirode.

Nedefiniran tehničko-opskrbni lanac smatra se važnom preprekom. Nadalje, postoji potreba za podizanjem svijesti korištenja biomase kod građana. Smatra se da bi sabirno-logistički centar biomase bio dobro rješenje, pogotovo u slučaju korištenja biomase za proizvodnju toplinske energije koju bi pritom koristile javne ustanove (obrazovne institucije, sportske dvorane, domovi zdravlja, uprave parkova prirode i nacionalnih parkova itd.).

Sudionici rasprave su apelirali na problem prilikom ishodovanja bilo kakve vrste papirologije. Također su još kao prepreke navedena neriješena vlasništva zemljišta, katastra, ali i nedostatak zainteresiranosti lokalnih vlasti da se ti problemi riješe. Napuštanje ruralnih područja, nedostatak radne snage i isplativost samog rada su se isto pokazali kao problemi.

Jedno od rješenja za prepreke može biti i ekoturizam. I to na način da se ekoturizam uvrsti u sklopu same ponude parkova prirode. Jedan od izvora biomase mogu biti i ostaci koji nastaju prilikom radova u poljoprivredi, specifično – voćarstvu, vinogradarstvu  i maslinarstvu. Pozitivan primjer korištenja tako dobivene biomase dolazi iz Španjolske - mediteranske zemlje specifične po poljošumarstvu - načinu upravljanju zemljištem.

Pročitano 3739 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA