Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 17 siječnja 2018 17:35

Zadarska županija je u suradnji s Parkom prirode Velebit, 12. siječnja 2018. godine, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar održala prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterraneas Areas – ForBioEnergy. Ovo je prvi od šest predviđenih treninga u okviru projekta ForBioEnergy, a svrha održavanja treninga je učinkovito korištenje dostupnih znanja, kako u okviru projekta, tako i izvan njega. Treninzi su namijenjeni ključnim ciljanim skupinama u koje spadaju: kreatori politike, tijela javne vlasti, tijela upravljanja zaštićenim područjima, energetske agencije, udruge za zaštitu okoliša, energetska i šumska poduzeća, tehničari i profesionalne udruge koje se bave pitanjima bioenergije i biološke raznolikosti.

Pozdravni govor u ime Zadarske županije održao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj dok je g. Mario Šaban pozdravio okupljene u ime Parka prirode Velebit. Prezentaciju o općem pregledu vrijednosti biomase održao je profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a doc. dr.sc. Zoran Šikić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru prezentirao je rezultate održanih tehničkih panela.

Nakon održanog treninga uslijedila je aktivna rasprava na osnovu koje je zaključeno da šumsku biomasu kao obnovljivi izvor energije treba što više promicati u proizvodnji bioenergije, a poseban naglasak stavljen je na izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske energije iz šumske biomase koje bi mogle koristiti javne ustanove, kao što su npr. škole. Istovremeno, treba osigurati, poboljšati i ubrzati cijeli proces dobivanja bioenergije iz biomase u zaštićenim područjima prirode kroz održivi razvoj, bez ugrožavanja bioraznolikosti i ostalih šumskih funkcija. Od iznimne je važnosti i utvrditi koje su prepreke i koristi za izgradnju sabirno-logističkih centara, osigurati integraciju svih relevantnih dionika te poticati lokalno stanovništvo na korištenje šumske biomase, ne samo za grijanje kućanstava, nego i u izradi novih proizvoda (suvenira, dječjih igračaka i kozmetike). Energija biomase smatra se energijom budućnosti. Procjenjuje se da će 2040. godine obnovljivi izvori energije davati 80 % ukupne svjetske proizvodnje energije.

Ne smije se ignorirati činjenica da sa svojih 43% šumskoga zemljišta u ukupnoj državnoj ploštini te u usporedbi s ostalim zemljama i regijama Europe, Hrvatska spada među zemlje sa značajnim šumskim zemljištem koje, među ostalim, jamči i mogućnost većeg iskorištenja i udjela šumske biomase u ukupnoj energetskoj bilanci. Osim proizvodnje toplinske energije iz šumske biomase prepoznate su i brojne druge vrijednosti korištenja energije biomase, a među najbitnije spadaju otvaranje novih radnih mjesta te sigurnost opskrbe energijom.

 

Pročitano 4674 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA