Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Pet činjenica koja vrijede za sve vrste sada dostupnih cjepiva protiv COVID-19

Posted On Petak, 12 veljače 2021 11:31
  1. Sve tri vrste cjepiva koje su sada dostupne za primjenu u EU prošle su istu rigoroznu kontrolu kod regulatornih tijela (EMA, HALMED) i sigurna su za primjenu. Sva tri cjepiva su registrirano za primjenu kod svih osoba starijih od 18 godina.
  2. Sve tri vrste cjepiva izrađene su od istog soja koronavirusa SARS-CoV-2, pa je za pretpostaviti da bi jednako trebala štititi od do sada otkrivenih mutiranih varijanti virusa
  3. Sve tri vrste cjepiva su jednako učinkovita/djelotvorna u sprječavanju težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, pa cijepljenje ima veću korist u odnosu na necijepljenje, kada postoji rizik za zarazu. I cjepivo protiv gripe nema jako visoku djelotvornost u usporedbi s nekim drugim cjepivima (prosječno je oko 50%, ali raspon za pojedine sezone može biti 20-70%), no zna se da sprječava razvoj teške kliničke slike i/ili skraćuje trajanje simptoma bolesti, pa se preporučuje cijepljenje, posebice osobama koje imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike.
  4. Poznati su čimbenici rizika za razvoj težeg oblika COVID-19 - osobe starije od 65 godina i osobe koje imaju neke kronične bolesti, no i kod ostalih (mlađih osoba i osoba koje nemaju kroničnu bolest) infekcija s SARS-COV-2 može biti teška bolest, pa je uvijek bolje cijepiti se, ako je moguće.
  5. Za individualnu zaštitu, i za kolektivnu zaštitu - zaštitu cijele populacije u Hrvatskoj, a i šire izvan Hrvatske, važno je što brže cijepiti što više ljudi je moguće, jer će se na taj način usporiti ili smanjiti širenje COVID-19 i broj novooboljelih, i time se također doprinosi smanjenju rizika za nastanak novih mutacija virusa na koje možda neće djelovati postojeća cjepiva

Tijekom idućeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije trebalo bi stići 600 doza Moderna cjepiva (od predviđenih 1200, jer je prepolovljena količina za cijelu Hrvatsku)   te 900 doza Astra Zeneca cjepiva, a distribucija će biti proporcionalna po ambulantama u omjeru cjepiva koje dolazi (dio Moderne i dio Astre Zenece svakoj ambulanti koja dobije cjepivo).

U tjednu od 22.02. do 26.02. predviđena ukupna količina cjepiva  Astra Zenece je  1900 doza.

 Budući da je još uvijek riječ o manjim količinama cjepiva, ono će biti raspoređeno u 98 obiteljskih ambulanti na području Zadarske županije, a kad stignu veće količine, osim u ordinacijama obiteljske medicine, organizirat će se punkt za cijepljenje u Zadru, u prostoru ŠC Višnjik. Dom zdravlja  Zadarske županije organizirat će rad triju mobilnih timova na cjepilištu Višnjik sukladno dinamici cijepljenja i distribuciji cjepiva.

Pročitano 3304 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA