Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Tumačenje odluke Stožera civilne zaštite RH

Posted On Srijeda, 02 prosinca 2020 15:07

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je tumačenje Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, odnosno odgovore na najčešća pitanja vezana uz tumačenje Odluke.

S obzirom na učestale upite stožera o načinu postupanja u pojedinim slučajevima Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske daje tumačenje  Odluke o nužnim epidemiološkom mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (u daljnjem tekstu: Odluka), odnosno daje odgovore na najčešća pitanja.

Kod primjene Odluke prvenstveno treba voditi računa o intenciji, tj. razlozima zbog kojih je Odluka donesena te u slučaju nedovoljno jasnog izričaja ili eventualnih dvojbi oko tumačenja i primjene prvenstveno treba voditi računa o tome zbog čega je  Odluka donesena. Budući da su ove zadnje mjere uvedene zbog pogoršanja epidemiološke situacije glavni razlog za donošenje  Odluke je bio što više ograničiti  okupljanja građana koja nisu neophodna  i na taj način pokušati zaustaviti, odnosno spriječiti širenje bolesti COVID-19 koliko god je to moguće te zaštititi zdravlje građana i omogućiti rad zdravstvenom sustavu.

  1. Što se tiče rada i postavljanja raznih štandova i kućica napominje se da su Odlukom obustavljeni svi sajmovi i drugi oblici gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi. Dakle, sukladno tome postavljanje i rad takvih štandova ili kućica nije dopušteno. Dopušten je rad štandova ili kućica koji su radili i prije i koji nisu dio nekog sajma ili priredbe, naravno vodeći računa i o  mjeri obustave rada ugostiteljskih objekata. Štandovi i kućice i sl. objekti koji će raditi mogu raditi samo uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
  2. Dostava ili isporuka hrane i pića dopuštena je samo ugostiteljskim objektima navedenim u Odluci, tj. ugostiteljskim objektima iz skupine „Restorani“, skupine „Catering objekti“ i vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine „Barovi“.  Ugostiteljskim objektima iz skupine „Objekti jednostavnih usluga“ to nije dopušteno. Pod pojmom „piće“ u smislu ove Odluke smatraju se i napitci kao što su kava i čaj.  Također, mjera „zabrane prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 do 6,00 sati“ odnosi se i na ugostiteljske objekte kojima je dopuštena dostava hrane i pića.  
  3. Sukladno Odluci,  ugostiteljski objekti iz skupina „Hoteli“ i „Kampovi“ te samo ugostiteljski objekti vrste Učenički dom ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“  mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Također se ne preporuča nikakva vrsta okupljanja u hotelskim dvoranama, a okupljanja osoba koje ne koriste uslugu smještaja nisu dopuštena.
  4. Nije obustavljeno pružanje usluga prehrane (toplog obroka), napitaka i bez alkoholnih pića, bez namjere stjecanja dobiti, a koje za svoje djelatnike organiziraju pravne i fizičke osobe te državna tijela i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, u svojim poslovnim prostorijama za vrijeme trajanja radnog vremena.
  5. Nije obustavljeno pružanje usluga prehrane i smještaja u objektima socijalne skrbi, zdravstva, odgoja o obrazovanja i drugih sličnih ustanova, ako te usluge pružaju djelatnici tih ustanova djelatnicima i korisnicima tih ustanova, ili djelatnicima i korisnicima neke druge od navedenih ustanova (npr. radničke menze, pučke kuhinje, studentske i đačke kuhinje i sl.)
  6. Nije obustavljen rad fizičkih osoba koje pružaju uslugu smještaja (npr. sobe, apartmani, kuće za odmor i dr.)
  7. Mjera „obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola“ podrazumijeva i igraonice ili druge vrste organiziranog okupljanja veće broja djece na jednom mjestu
  8. Mjera obustave rada ne odnosi se na „Ostalo obrazovanje i podučavanje“ koje podrazumijeva individualno podučavanje (jedan na jedan)
  9. Mjera obustave rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje Obustava rada ovih djelatnosti odnosi se na sve, pa i na  Hrvatsku lutriju. Druge djelatnosti, kao što su npr. lutrijske igre nisu obustavljene bez obzira na čijem se prodajnom mjestu vrši prodaja, ali ukoliko se u istom objektu obavljala i neka od djelatnosti koja je obustavljena i djelatnosti koje nisu obustavljene taj objekt može nastaviti rad samo s djelatnostima koje nisu obustavljene
  1. Za mjeru zabrane svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovimate treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima, daje se pojašnjenje:

-       navedena mjera za individualne (pojedinačne) sportove (karate, tenis, boćanje, kuglanje, veslanje, streljaštvo, stolni tenis i sl.) dopušta iznimno treninge i natjecanja samo za vrhunske sportaše (I., II. i III. kategorije).

-       vrhunski sportaši (I., II. i III. kategorije) su sportaši kojima je na temelju ostvarenih rezultata izdano rješenje od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora ili Hrvatskog sportskog saveza gluhi.

-       kod individualnih (pojedinačnih) sportova odredba o kategorizaciji nije vezana uz uzrast pa tako kategorizacija vrhunskog sportaša može biti izdana i osobi koja je mlađa od 18 godina te isti sportaš ima mogućnost treniranja i natjecanja sukladno Odluci Stožera.

-       Kod ekipnih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, ragbi i sl.) kategorizacija nije kriterij za dopuštene treninge i natjecanja, već su isti dopušteni onim klubovima odnosno njihovim seniorskim ekipama koje nastupaju u 1. i 2. rangu natjecanja na nacionalnoj razini  (bez obzira zove li se najviši rang 1. liga ili npr.- Premierliga, a 2. rang 1. liga, 1.b liga ili 2. liga) te juniorskim ekipama koje igraju isključivo odnosno najviši rang nacionalnog natjecanja u pojedinom ekipnom sportu.

  1. Individualno vježbanje na otvorenom nije obustavljeno
  2. Rad bazena i sauna nije obustavljen, ali uz obvezu pridržavanja svih propisanih epidemioloških mjera
  3. Lov i ribolov nisu obustavljeni, uz obvezu pridržavanja epidemioloških mjera, a posebice stroge mjere fizičkog distanciranja (2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru) te mjere ograničenja broja osoba (najviše 10)
  4. Rad adrenalinskih parkova nije obustavljen
  5. Zdravstvene usluge tipa kinezioterapija i sl. koje pružaju ustanove ili fizičke osobe koje su registrirane za takve usluge nisu obustavljene
  6. Prodaja božićnih drvaca nije obustavljena, ali obveza je prodavača da  prodaju obavlja uz  pridržavanje epidemioloških mjera, a posebice stroge mjere fizičkog distanciranja (2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru).

Zaključno, napominje se da je Odluka o nužnim epidemiološkom mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja horizontalna odluka za područje cijele Republike Hrvatske, ali da postoje odluke za pojedine županije kojima su, zbog epidemiološke situacije, uvedene strože mjere od mjera uvedenih ovom Odlukom te se u tom slučaju primjenjuje odluka koja je na snazi za tu županiju, tj. stroža mjera.

Također, u slučaju potrebe, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske će davati i dodatna tumačenja Odluke, kako bi se osigurala jedinstvena primjena.

Pročitano 1119 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA