Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Potvrđena dva nova slučaja koronavirusa

Posted On Petak, 10 travnja 2020 16:30

U Zadarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa, čime se broj zaraženih popeo na 63 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar je trenutno devet pacijenata, od čega troje na respiratoru, a jedna je pacijentica skinuta s respiratora. U bolnici u Biogradu je smješteno sedam pacijenata s lakšim simptomima.

„Čak 43 slučaja vezana su uz biogradsku bolnicu, u kojoj su sada smješteni lakši bolesnici. Od četiri otpuštena pacijenta iz Biograda dva su negativna, dok su dvoje u kućnoj karanteni te se iščekuju nalazi. Ukupno je 611 osoba u samoizolaciji, 1615 je iz nje izašlo a za 44 osobe počela je mjera samoizolacije“, istaknuo je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Među uzorcima koji su na testiranju dva su uzorka iz jednog doma za starije osobe.

„Imamo jednu štićenicu doma s povišenom temperaturom, i nju i njezinu kolegicu smo testirali. Rezultati će biti gotov do 12 sati. Svi štićenici domova se testiraju kod nas u zavodu jer imamo mali kontingent testova za slučajeve kada je potrebno brzo djelovanje. Kad dobijemo rezultate, onda ćemo i po tom pitanju biti mudriji. Na nama je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na domove za starije jer jedan djelatnik može slučajno zaraziti korisnika nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kada god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo svakog štićenika na testiranje“, napomenuo je Medić.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc kazao je kako je na Jedinici intenzivnog liječenja COVID odjela još uvijek četvero pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

„Što se tiče pacijenta koji je pao s prvoga kata COVID odjela, on se dobro oporavlja, stabilno je i planira se njegov otpust iz JIL-a. Nema novih zaraženih liječnika ili medicinskih sestara“, dodao je Karuc.

U protekla 24 sata zadarska policija zatekla je vani dvije osobe koje su trebale biti u samoizolaciji, rekla je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

„55 osoba pokušalo je napustiti mjesto prebivališta bez valjane propusnice, a evidentirana su i četiri okupljanja na javnim mjestima. Nakon upozorenja građani su se razišli“, istaknula je Grbin pozivajući građane da se drži uputa i prilikom blagdana.

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije mole građane da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim prostorima. Zbog nemara dijela stanovnika jučer je na zadarskom području izbilo sedam požara.

Pročitano 754 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA