Inkluzijom učenika s teškoćama do društva bez prepreka

Odlazak u školu dobrom dijelu đaka je mrzak i shvaćaju ga zdravo za gotovo, kao nametnutu obavezu. Učenicima s teškoćama u razvoju svaki dan odlaska u školu novi je uspjeh kojem se izrazito vesele. Uz neizostavnu podršku obitelji, pomoć im pružaju i njihovi asistenti.

Naime, zahvaljujući projektu „Inkluzija – korak bliže društvu bez prepreka“ kojem je nositelj Zadarska županija, drugu školsku godinu za redom omogućeno je zapošljavanje asistenata za učenike u brojnim školama kojima je osnivač Županija.

 

Premostive prepreke

Opći cilj projekta je stoga povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama.

“Kad sam počela raditi nisam znala što me čeka, ali djevojčica kojoj sam asistentica jako je draga te smo se odmah privuknule jedna na drugu. Izgradila sam i dobar odnos s njenim roditeljima. Kako ona boluje od cerebralne paralize, da nije osobnog asistenta ona ne bi mogla ići u školu. Tijekom boravka u školi, ja sam tu za nju, pomažem joj što treba. Ako je slučajno bolesna i ne može na nastavu, ja dolazim u školu i pravim bilješke kako bi joj mogla prenijeti gradivo.” - prepričava nam svoj radni dan Martina Hromin. Ona je kroz projekt asistentica učenici prvog razreda srednje škole.

Martini je ovo bila prva školaska godina da je radila kao asistentica, nada se da će taj posao nastaviti raditi i u buduće jer je jako veseli i ispunjava.

“Kako bismo svi skupa napravili korak bliže društvu bez prepreka, Zadarskoj županiji, kao nositelju projekta pomogla su 24 partnera točnije 17 osnovnih i 7 srednjih škola te suradnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar i Sveučilišta u Zadru. U okviru projekta zaposleno je 63 pomoćnika u nastavi, koji su neizostavan dio pokušaja izjednačavanja mogućnosti učenika s teškoćama. Njihovim radom i zalaganjem za 86 učenika osigurani su bolji uvjeti za socijalizaciju i integraciju.” - pojasnila je Anita Mijić, voditeljica projekta, ujedno i pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

 

Lakše svima

Škole partneri projekta su OŠ Jurja Barakovića Ražanac, OŠ Braće Radić Pridraga, OŠ Franka Lisice Polača, OŠ Petra Zoranića Stankovci, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Petra Zoranića Jasenice, OŠ Valentina Klarina Preko, OŠ Nikole Tesle Gračac, OŠ Privlaka, OŠ Zemunik, OŠ Sv. Filipa i Jakova, OŠ Benkovac, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Pakoštane, OŠ Biograd, OŠ Braće Ribar Posedarje, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Gimnazija Vladimira Nazora, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar te Prirodoslovno-grafička škola Zadar.

Zadovoljstvo zbog provedbe projekta ne krije niti Jelena Gulan ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

“Na ovaj način nama je nastavni proces u mnogome olakšan, i za nastavnike i za djecu. Nerijetko se prije događalo da djeca s teškoćama odustanu od školovanja jer zbog teškoća s kretanjem ili kognitivnim procesima nisu mogli pratiti nastavu.” - govori ravnateljica.

Korisnici projekta su tako s jedne strane osobe angažirane kao pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici, te učenici s teškoćama u razvoju uključeni u osnovnoškolske ili srednjoškolske programe u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama koji svladavaju nastavni plan i program škole koju pohađaju, ali imaju teškoće koje ih sprečavaju u funkcioniranju bez pomoći pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskog posrednika.

 

Pozitivni dojmovi

“Prva pozitivna stvar ovog projekta je što on uopće postoji, jer godinama djeca koja imaju različite teškoće nisu mogla ići u školu. Asistenti učenicima olakšavaju kretanje, socijalizaciju, pomažu u praćenju nastave i učenju. Prošle godine nastavnicima sam dala kratke upitnike da oni ocjene prednosti i nedostatke prisutnosti asistenata u nastavi, te su oni istaknuli kako to njima olaškava rad jer se mogu ravnomjerno posvetiti svoj djeci bez da ikoga zanemaruju. Istaknuli su i bolju atmosferu u radu. Pa mogu reći kako do sad imamo samo pozitivna iskustva. Jedini problem kod ovog projekta je neizvjesnost, tj. čeka se hoće li sredstva biti odobrena i natječaj raspisan, a ovaj projekt je nešto što ne bi trebalo stati nikada.” - komentira Jasna Matulić, koordinatorica projekta i psihologinja u školi, te nastavlja - “Sličan projekt Zadarska žuapnija ja provodila i prošle godine, te su tako brojni asistenti nastavili raditi s istim učenicima s kojima su radili i godinu ranije, naravno na zahtjev učenika i njihovih roditelja te samih asistenata. Jer stalno dobivamo povratne informacije roditelja koji su presretni s ovim projektom.” Ukupna vrijednost projekta koji se provodi od 21. kolovoza 2015. do 20. kolovoza 2016. je 2.635.770,88 kuna.

 

Društvena poruka

“Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. u iznosu od 2.372.193,79 kuna. Udio Zadarske županije u sufinanciranju projekta iznosi 263.577,09 kuna.” - dodaje pak voditeljica Mijić.

Naime, odlukom Europske komisije od 17. prosinca 2014. usvojen je Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" za pomoć u okviru cilja konvergencije u Republici Hrvatskoj za programsko razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine.

Stoga se iz Zadarske županije nadaju provedbi sličnog programa i iduće školske godine za što već pripremaju potrebnu dokumentaciju. “Kako bi svaka škola postala „škola za svakog učenika“ potrebno je potaknuti razvoj inkluzivnih škola tj. trebamo težiti sustavu koji će osigurati ravnopravnost djece u školi i društvu. Teškoće djece ne smiju umanjiti vrijednost njihovih osoba i sposobnosti. Inkluzivni pristup odgoju i obrazovanju djece s teškoćama uključuje izravnu pomoć djeci u školovanju, poručuju iz Zadarske županije, tj. Odjela za društvene djelatnosti koji koordinira cijeli projekt.

Sam projekt ima širu društvenu dimenziju jer osim što osigurava stručnu pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, pridonosi i educiranju te zapošljavanju nezaposlenih te upoznaje javnost kako su sva djeca sposobna za odgoj i obrazovanje te imaju pravo biti uključena u sustav redovnog školovanja i ravnopravno integrirana u društvo, jer trenutno stanje je posljedica neprilagođenog sustava, te osobnih i društvenih predrasuda koje su stvarna prepreka, a ne teškoće djece.

 

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

-Iskoristila bih ovu priliku da najavim završnu konferenciju projekta „Inkluzija – korak bliže društvu bez prepreka“ koja će se održati u srijedu, 15. lipnja 2016. godine na Sveučilištu u Zadru. S obzirom da se spomenuti projekt privodi kraju ovo je idealna prilika da se na jednom mjestu okupe svi partneri, suradnici, ali i sudionici, koji su tijekom provedbe svaki na svoj način pridonijeli uspješnoj realizaciji projekta u kojem su najvažniji učenici s teškoćama u razvoju odnosno njihovo uspješno uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive. - najavljuje voditeljica projekta Mijić.

 

Izvor: www.narodni-list.hr

>