Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

AGRRA u projektu vrijednom 2,43 milijuna eura

Posted On Srijeda, 18 listopada 2017 15:46

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) bila je domaćin međunarodnom timu stručnjaka koji su u sklopu projekta SKILLS+ boravili u Zadarskoj županiji u razdoblju od 9. do 13. listopada. 

Supporting Knowledge Capacity in ICT Among SME to Engage in Growth and Innovation - SKILLS+ je projekt vrijedan 2.43 milijun €. Ulogu vodećeg partnera ima Ministarstvo regionalnog razvoja i transporta savezne pokrajine Saxony-Anhalt iz Njemačke, dok AGRRA, uz još 10 europskih institucija, ima ulogu partnera na projektu. Projekt je odobren u sklopu programa Interreg Europe čiji je glavni cilj poticanje razmjene i prijenosa znanja i najboljih praksi između europskih regija.

Glavni cilj projekta SKILLS+ je povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća uvođenjem modernih ICT alata u njihovo svakodnevno poslovanje. Polazište projekta SKILLS+ leži u činjenici da je diljem Europe prisutan digitalni jaz između gradskih aglomeracija i periferije, što rezultira značajnim zaostatkom vezanim za digitalne aktivnosti malih i srednjih poduzeća koja djeluju u ruralnim područjima. Slaba pokrivenost širokopojasnim internetom ugrožava radna mjesta i konkurentnost poduzeća na ruralnim područjima. Većina programa za promicanje utjecaja informacijskih i komunikacijskih tehnologija unutar malih poduzeća ne može prevladati navedeni digitalni jaz jer oni često ne odgovaraju specifičnim potrebama malih i srednjih poduzeća u ruralnim sredinama. Projekt SKILLS+ stoga ima za cilj poboljšati političke instrumente kako bi se prioritet dao specifičnim potrebama na ruralnim područjima ili kako bi se povećala dostupna financijska sredstva na navedenim područjima kroz predlaganje dopunskih mjera. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje javnih politika koje promiču informacijsko komunikacijske (ICT) vještine između malih i srednjih poduzeća u ruralnim sredinama kako bi poduzetnici na ruralnom području uvidjeli prilike koje pruža jedinstveno digitalno tržite kao i prednosti digitalnog gospodarstva.

Ljestvica Digitalne agende za 2015. godinu (godina prijave SKILLS+ projekta na poziv Interreg Europe programa) pokazala je značajne razlike između zemalja uključenih u SKILLS+ projekt. Finska i Norveška smatrale su se predvodnicima-kao i danas, dok su se druge zemlje uključene u partnerstvo nalazile na samom dnu ljestvice. To su primjerice Bugarska, Grčka i Hrvatska. Identična situacija je prisutna i danas. Navedene razlike predstavljaju izvrsnu priliku za međuregionalno učenje i razmjenu iskustva. Očekuje se da će međuregionalno dijeljenje iskustva koje je predviđeno radnim planom SKILLS+ projekta, doprinijeti značajnom poboljšanju politika u partnerskim regijama.

„Krajnji rezultat projekta je stvaranje Akcijskog plana za svako uključeno područje" - kaže Ana Zubčić, voditeljica projekta i savjetnica za međunarodnu suradnju u AGGRA-i. „Planovi će detaljno opisati akcije kako bi se poboljšale odabrane javne politike koje se odnose na konkurentnost malih i srednjih poduzeća te će oni biti predstavljeni nadležnom tijelu s ciljem da ga razmotre i/ili odobre". Projekt je trenutno u fazi održavanja peer review sastanaka. „Cilj svih peer review sastanka je prijateljska evaluacija stanja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) na određenom području, no bez posebnog znanstvenog pristupa kako bi se potaklo zajedničko učenje i prijenos najboljih praksi" - kaže Zubčić. „Međunarodni tim koji sačinjavaju projektni partneri i njihovi ključni dionici u nekoliko dana treba promotriti politike usmjerene na promicanje digitalizacije u ruralnim područjima. Sudionici imaju priliku saznati kako politike u drugim zemljama djeluju te koji su rezultati (uspjesi) postignuti".

Od 09. do 13. listopada 2017. godine održao se peer review sastanak u Zadru kojem je domaćin bila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA. U Zadru smo imali priliku ugostiti pet međunarodnih stručnjaka kojima je zajednička uska povezanost s tematikom informacijskih i komunikacijskih tehnologija te pojmom digitalizacije na ruralnom području. U sklopu peer review sastanka u Zadru sudionici su imali priliku razgovarati s ključnim dionicima kao što su: Inovativni Zadar, COIN - Coworking Zadar, Tehnička škola Zadar, predstavnici tvrtke RENTLIO, Bruncin i AGRIVI, te predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske regulatorne agenciju za mrežne djelatnosti - HAKOM, Hrvatske agencije za gospodarstvo i investicije - HAMAG BICRO i Agencije za razvoj Zadarske županije - ZADRA NOVA. Vrhunac trodnevnog posjeta bilo je izlaganje na kojem je međunarodni tim podijelio i raspravio svoja početna saznanja s domaćinima, uključujući i preporuke za poboljšanje politika.

Neke od preporuka koje je međunarodni tim dao su:

Lokalne vlasti trebaju postati svjesne prednosti koje donosi digitalno gospodarstvo te u skladu s tim trebaju raditi na uvođenju širokopojasnog interneta;

Nacionalne i regionalne vlasti pri donošenju strategija vezanih uz MSP trebaju biti inovativnije te više voditi računa o uvođenju novih tehnologija;

Postoji potreba pojednostavljivanja procedure za prijavu na nacionalne pozive;

Nužno je uvođenje ICT-a u školski kurikulum tePotreba boljeg informiranja građana o mogućnostima koje Vlada RH pruža na području digitalizacije.

Više o projektu SKILLS+ na: https://www.interregeurope.eu/skillsplus/ i http://www.agrra.hr/projekt/skills-plus/3

IZVOR: info057.hr

FOTO: AGRRA

Pročitano 2828 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA