Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

"Vinkete od vina" iz Nadina ponose se malom, ali biranom produkcijom: "Veseli nas potpora Zadarske županije, potvrda je to da smo na dobrom putu!"

Posted On Petak, 20 listopada 2023 13:39

- Naša vinarija smještena je u prekrasnom mjestu Nadinu, okruženom netaknutom prirodom i vinogradima koji se protežu sve do horizonta. Svaki korak u proizvodnji vina pažljivo je osmišljen i provjeren kako bismo mogli ponuditi najbolje moguće vino. Naši vinogradi se obrađuju isključivo na ekološki prihvatljiv način, a berba grožđa vrši se isključivo ručno u najboljem trenutku za svaku pojedinu sortu grožđa – započinje Vedran priču o Vinima Vinketa, maloj vinariji koja se u samo tri godine profesionalnog postojanja prometnula u jednu od najdinamičnijih malih vinarija Ravnih kotara u zadarskom zaleđu. Njihova obiteljska tradicija znatno je duža od te tri godine i pruža se stotinama godina u povijest i generacijama Vinketa koje su oduvijek proizvodile kvalitetno kućno vino. Možda od tud i prezime – Vinketa, čovjek od vina! Vedran je od njihovog kućnog vina želio napraviti vino koje će se „dobaciti” dalje od kućžnog prada. I dobacili su se! Zbilja, vrlo daleko...

 

- Naša vina dolaze iz srca Ravnih kotara i na najbolji način oslikavaju ravnokotarsko podneblje i ono što priroda na toj mikrolokaciji pruža. Tehnike koje smo naučili od naših prethodnika primjenjujemo u kombinaciji s modernim tehnologijama i metodama. Strast i iskustvo osiguravaju autentičnost i kvalitetu, te istinski doživljaj terroira Nadinskog područja u svakoj čaši našeg vina, a odabir najboljeg grožđa i strastvena predanost procesu proizvodnje osiguravaju nezaboravno iskustvo okusa i arome – prenosi nam Vinketa njihovu obiteljsku filozofiju poslovanja u kojoj se zazire od masovne proizvodnje, već se inzistira na ograničenim količinama butelja, ali zato vrhunske kvalitete i autentičnosti. Za novo zasađene vinove loze koje se nalaze na već sada šire poznatom “nadinskom blatu” brinu s posebnom pažnjom, berbu obavlja ručno, uz pomoć radne snage, birajući samo najbolje i najzdravije grozdove za buduća vina.

 

Vinarija Vina Vinketa s proizvodnjom vina započela je 2020. godine, kada je sin Vedran preuzeo OPG od svog oca Živka, te počeo stvarati između ostalih i vrhunska vina. Kako nam u (polu)šali reče, otac je zadužen za vinograde, on za podrumarstvo, a mati za masline, tako da su svi segmenti proizvodnje „pokriveni”.

Brojne nagrade i priznanja koja je u ovako malom periodu primio dokazuju da nije pogriješio kada je odlučio poći stopama svojih predaka, a znanje koje se prenosi “s koljena na koljeno” uvijek se nadograđuje novim tehnologijama, opremom, novim i različitim barrique bačvama, kako bi njihovim proizvodima stalno dodali novu širinu i mogućnosti.

 

Osnova naše proizvodnje vina kvalitetna je sirovina, stoga u proizvodnji biramo najkvalitetnije grožđe iz naših vinograda, kao i naših kooperanata od kojih otkupljujemo potrebne količine, na način da već u vinogradu utječemo na kvalitetu samog grožđa smanjujući prinos i koristeći najnovije tehnologije obrade vinograda. Proizvodimo vina od autohtonih sorti grožđa Ravnih Kotara kao što su Debit, Maraština, Pošip i Plavina. Osim njih proizvodimo vina introduciranih sorti Grenache Noir, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Bogat i jedinstven “terroir” utječe na posebnost naših vina i predstavlja inspiraciju za svaku novu bocu – kaže nam Vedran ističući upravo Grenache Noir kao jedinstveni forte njihove palete.

 

Stoga ih je, kažu, razveselilo odobrenje potpore iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2023. godinu koju su u visini od 4 tisuće eura dobili od Zadarske županije temeljem raspisanog natječaja. Bili su drugi na listi po količini osvojenih bodova, a mjeru 8. iskoristit će za adaptaciju/gradnju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu (kušaonice i izletišta).

- Zbilja nas ohrabruje potpora kao financijski „vjetar u leđa” ali i potvrda da smo na dobrom putu i da se vjeruje u nas. Hvala Zadarskoj županiji na podršci, bilo je to zbilja ugodno iskustvo. Sigurno ćemo se opet prijaviti za ovakve programe, što bih preporučio i svim drugim opg-ovcima koji su krenuli u zahtjevne poslovne vode – zaključuje Vinketa.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 650 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA