Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županija pokrenula javno savjetovanje oko plana koncesija za sidrišta, marikulturu, privezišta i plaže.

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 13:38

Zadarska je županija raspisala dva poziva za savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga plana davanja koncesija na pomorskom dobru. Prvo savjetovanje raspisano je 20. listopada i odnosi se na nacrt prijedloga plana davanja koncesija na pomorskom dobu Zadarske županije za 2024. godinu. Drugo savjetovanje počelo je 24. listopada, a odnosi se na nacrt prijedloga srednjoročnog plana davanja koncesija na pomorskom dobu za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Iza ovih pomalo suhoparnih naziva kriju se životne djelatnosti o kojima ovisi ne samo ekonomija nekih lokalnih sredina uz obalu i na otocima nego i proračun Zadarske županije.

Naime, pojedine koncesije na sidrišta i marikulturu na području Zadarske županije su istekle, a u planu su i nove pomorske površine za koncesioniranje. Prije odabira novih koncesionara Županija je dužna provesti javno savjetovanje i pozvati sve zainteresirane strane da iznesu svoje prijedloge i primjedbe na predložene koncesijske uvjete. Javno savjetovanje traje 30 dana, a kad se sve primjedbe i prijedlozi zaprime, konačnu odluku o odabiru najpovoljnijeg koncesionara donijet će Skupština Zadarske županije.

- Praksa javnog savjetovanja uvedena je od 2017. godine. Na ovom javnom savjetovanju nalaze se nacrti dva plana upravljanja koncesijama na pomorskom dobru, jedan na rok od godinu dana, a drugi na rok od tri godine. U osnovi, istekom pojedinih koncesija, obavještavamo postojeće i potencijalne korisnike da se mogu javiti na natječaj i dati svoje ponude za gospodarenjem na pomorskom dobru, kaže Krešimir Laštro, pročelnik županijskog Odjela za  pomorsko dobro, more i promet.

Na savjetovanju su upućene koncesije za sidrišta na otocima Silba, Rava i Iž. Pojedinačna površine sidrišta kreće se oko 20 tisuća kvadrata, a rok za korištenje koncesije je do 20 godina.

Također se traže koncesionar za marikulturu na području Dinjiške na otoku Pagu. Tamo je tvrtki Marikultura Pag istekla koncesija za uzgoj školjaka i bijele ribe. 

Osim toga, traže se korisnici novih koncesija na području Lukorana i Ugljana i to za privezište i plažu. Granice novih koncesioniranih područja su utvrđene i u tijeku je izdavanje lokacijskih dozvola.

- Primjedbe zaprimljene tijekom javnog savjetovanja bit će pregledane, razvrstane i proslijeđene županijskim vijećnicima koji će odlučivati o konačnim prijedlozima. Koncesioniranje pomorskog dobra jedan je od elemenata gospodarenja obalom i morskim površinama. Zadarska je županija, usudio bih se reći, pionir na tom području, a po broju izdanih koncesija i gospodarskim aktivnostima na našem obalnom području zasigurno smo najaktivnija jadranska županija.

Naš je cilj, u skladu s novim odredbama Zakona o pomorskom dobru, nastaviti s gospodarskim korištenjem obale i morskih površina, ali isključivo prema principima održivog razvoja, u balansu s interesima gospodarskih subjekata, lokalnog stanovništva i prirodnog okoliša. Savjetovanja su upravo ti trenuci u procesu kada sve zainteresirane strane mogu iznijeti svoj pogled na postojeći sustav i predložiti neka svoja, bolja ili manje bolja, rješenja.

Živjeti na obali uz more i od mora, dio je naše tradicije koja u današnje vrijeme ima iznimnu gospodarsku vrijednost. Mi želimo te aktivnosti poticati u cilju podizanja vrijednosti proizvoda i zadovoljstva korisnika, ali uz svijest da održivo gospodarenje i zaštita okoliša mora biti preduvjet svakoj aktivnosti na pomorskom dobru – poručuje pročelnik Krešimir Laštro.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 154 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA