Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Tko je sve došao na svečanu sjednicu i o čemu se najviše govorilo? Posthumna nagrada Telesmaniću izazvala dugotrajni pljesak

Posted On Srijeda, 20 travnja 2022 15:14

U srijedu je u velikoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana svečana sjednica Županijske skupštine, kojom je obilježen Dan Zadarske županije.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik RH Zoran Milanović.

- Čestitam vam dan vaše lijepe, raznolike i raznovrsne županije. Želim vam dugo toplo ljeto, bez požara, puno novaca, puno zarade, čiste račune i puno zdravlja – kazao je Milanović. Osvrnuvši se na novac iz EU fondova, kojeg je Zadarska županija u značajnoj mjeri iskoristila, Milanović je istaknuo da je „hrvatski zadatak iskoristiti svaki euro koji se može dobiti.“  

- Kad govorimo o EU projektima i EU novcu, mene jedino zanima koliko se nudilo, i koliko smo uzeli. Ovdje se, vidim, napreduje, ovdje se radi, u Zadarskoj županiji. Cilj je osigurati mir, stabilnost, predvidivost i pun džep novca. Bez toga nema ni slobode ni neovisnosti – kazao je Milanović.

 
 

Uz predsjednika Županijske skupštine Zorana Šikića, mnogobrojnim uzvanicima, gostima i laureatima obratio se zadarski župan Božidar Longin.

- Veseli me da smo se ove godine, nakon dvogodišnje stanke, mogli okupiti u većem broju. U našoj Županiji imamo mnoštvo razloga za optimističan pogled u budućnost. Za to je zaslužan cjelokupan sustav, stoga koristim priliku zahvaliti svima koji su tijekom ove dvije krizne godine dali svoj doprinos da održimo stabilnost. Štoviše, i da nastavimo sa snažnim gospodarskim uzletom. O tome svjedoče i konkretni pokazatelji. Zadarska županija i dalje bilježi rekordne brojke zaposlenosti. Tako smo krajem ožujka imali gotovo 58 tisuća zaposlenih, što je za dvije tisuće više nego godinu ranije, a čak 3500 zaposlenih više u odnosu na pretpandemijsku, 2019. godinu. Naši gospodarstvenici bilježe sve bolje rezultate, a prate ih i lokalna i regionalna uprava realizacijom brojnih razvojnih projekata, u najvećoj mjeri financiranih sredstvima iz EU fondova. I u sljedećem programskom razdoblju EU-a, u kojem je Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura, Zadarska županija bit će spremna – naglasio je zadarski župan.

 
 

- Među prve smo tri županije u Hrvatskoj koje su donijele Plan razvoja, ključan strateški dokument za razdoblje do 2027. godine. Uvjeren sam da ćemo, u sinergiji naših gradova i općina, naših razvojnih agencija te u suradnji s hrvatskom Vladom, uspješno povući sredstva koja su nam na raspolaganju – kazao je župan Longin, dodajući da je u ovogodišnji proračun uvršteno sve ono što se obećavalo u kampanji, od sufinanciranja uređenja i opremanja dječjih igrališta, preko povećanja subvencija za smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne, a uskoro idu mjere subvencije stambenih kredita za višečlane obitelji i deficitarna zanimanja, kao i mjere sufinanciranja otvaranja Start up tvrtki.

- Zajedno s našom Turističkom zajednicom, a uz potporu ugostitelja i proizvođača, brendiramo našu županiju kao eno-gastro destinaciju, s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom – zaključio je Božidar Longin.

O tome koliko je novaca povučeno iz EU fondova opširno je govorio državni tajnik Šime Erlić, inače izaslanik predsjednika Vlade na svečanoj sjednici.

- EU fondovi nude nam sve više prilika. Najveći iskorak napravili smo u prometnoj povezanosti, te ulaganje u socijalni segment i aglomeraciju. Tu je i ulčaganje u Sveučilište, u Centar za gospodarenje otpadom, u vrtziće… Sve su to EU sredstva, kao za obnovu i Providurova palača koja se u srijedu optvara – rekao je Erlić.

 
 

- EU fondovi su pogonsko gorivo razvoja Zadarske županije, a ovdje su ljudi obučeni da ta sredstva povlače – zaključio je Erlić.

Župan Longin i predsjednik Skupštine Zoran Šikić su uručili nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodijeljena je posthumno Danijelu Telesmaniću Didu. Priznanje je preuzela njegova sestra.

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2021. godini dobili su: Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir (područje humanitarnog rada); pater Ivo Topalović (područje prava hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata); Športski centar Višnjik (područje športa); OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje (područje osnovnoškolskog obrazovanja); Vladimir Menčik (područje športa); Policijska uprava zadarska (područje društvenog života); Udruga ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar (područje prava hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, te područja kulture, obrazovanja, povijesti i humanitarnog rada); Tankerska plovidba, (područje gospodarstva); Miljenko Lisica i Đana Bajlo (područje zdravstvenog i humanitarnog rada, ljudskih prava, športa i odgoja) i  Olive Island Marina (područje turizma).

 
 
 

U ime laureta prisutnima se zahvalio načelnik PU zadarske Antun Dražina.

- Svi mi radimo svoje izabrane poslove, obavljamo zadaće, obnašamo dužnosti ili, pak, svoje slobodno vrijeme darujemo za opće dobro. Činimo to odgovorno, najbolje što možemo, dajući sve od sebe i ne očekujući ništa više od redovne plaće, ukoliko radimo profesionalno, ili onog neopisivog osjećaja ispunjenja koji samo volonterska pomoć drugome može pružiti. Stoga je činjenica da je naš rad prepoznat i kroz dodjelu županijskih nagrada za sve nas ona, kako to ekonomisti vole reći, dodana vrijednost. Čast koja nam je ukazana da smo upravo mi izabrani, iznimna je i vrlo smo zahvalni na njoj – kazao je, među ostalim, načelnik PU zadarske Antun Dražina, dodajući da priznanja moraju biti poticaj za još bolji rad.

Pročitano 802 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA