Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Briga za stanovnike treće životne dobi: izgradnja hospicija u Babindubu, novi kapaciteti na Sfingi i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima

Posted On Četvrtak, 22 travnja 2021 17:40

S ciljem brige za stanovnike treće životne dobi, u proteklom je razdoblju ostvaren niz projekata u Zadarskoj županiji. Dovršena je projektna dokumetacija i osigurano financiranje izgradnje hospicija u Babindubu, prošireni su kapaciteti Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru za 51 ležaj, a uvedeno je i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne.

Posebno je dobro među umirovljenicima, ali i članovima njihovih obitelji, prihvaćena upravo mjera sufinanciranja smještaja. S obzirom na to da su i dalje velike liste čekanja na Dom za starije i nemoćne osobe Zadar (Dom na Sfingi) te da diljem županije djeluje 29 privatnih domova, Zadarska županija od 2018. godine sufinancira smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno. Svakoga dana raste broj starijih osoba kojima su potrebni adekvatna njega i skrb, a smještaj u privatnom domu može koštati i više nego što zarađuje jedna osoba s prosječnom plaćom.

- Toliki novčani iznos mjesečno velika nam je pomoć. Mi smo o mojoj majci dugo brinuli u svom domu, no njezina bolest i stanje zahtijevali su zbrinjavanje u ustanovu sa stručnom skrbi. Za smještaj u Dom na Sfingi dugo se čeka, a kako je moja majka do iznenadne bolesti bila zdrava i vitalna žena, ranije nikada nismo ni pomišljali da će nam trebati skrb o njoj pa je stoga nismo ni stavljali na listu za smještaj. Privatni domovi jako su skupi, no mi više nismo imali izbora pa nam je ova pomoć Zadarske županije jako pomogla u mjesečnim izdacima - kazala je Ivana Perić, čija je majka već više od pola godine smještena u jednom od privatnih domova na području Zadarske županije.

Ovu mjeru koristi više od 400 korisnika u 29 privatnih domova, a za nju je Županija dosad isplatila 7 milijuna kuna. Župan Božidar Longin ističe da je solidarnost jedna od najvažnijih smjernica Županije, koja veliku pažnju pridaje skrbi o stanovnicima treće životne dobi.

- Sufinanciramo smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno, a namjera nam je tu naknadu i povećati. Nedavno smo s ministrom Aladrovićem dogovorili financiranje izgradnje hospicija na Babindubu te novih dvaju domova za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku - najavio je župan.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 36 puta

Zadnje objave

travnja 29, 2021

PROGRAM POTPORA POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE (2021. – 2023. GODINA)

Župan Zadarske županije dana 29. travnja 2021. godine, donio je Program potpora…
travnja 23, 2021

Nin dobio novu zgradu Hitne pomoći, u tijeku projekt Aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi

Župan Božidar Longin sa suradnicima je posjetio Grad Nin i Općinu Privlaka u kojima se…
travnja 20, 2021

Krajem ožujka u Zadarskoj županiji tisuću zaposlenih više nego godinu ranije

Zadarska županija unatoč korona krizi i na koncu trećeg mjeseca 2021. godine bilježi…
travnja 13, 2021

Dovršen most na Karišnici: Kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu osiguravamo sigurnu županiju

Dovršeni su radovi na novom mostu preko rijeke Karišnice, koji spaja Donji i Gornji…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA