Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvara prostor za razvoj turizma i poljoprivrede

Posted On Utorak, 16 ožujka 2021 09:45

Ne radi se samo o turističkim dolascima, nego i prodaji autohtonih proizvoda, razvoju OPG-ova. Ovakvi projekti mogli bi zaustaviti trend iseljavanja i u budućnosti povećati broj stanovnika na ovom području, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko

Prirodna ljepota Cerovačkih špilja od sljedeće godine bit će prezentirana onako kako zaslužuje - do kraja godine izgradit će se Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Riječ je o projektu vrijednom 68,5 milijuna kuna koji se provodi na području općine Gračac, a kojim će se omogućiti prihvat i informiranje posjetitelja, urediti vanjske šetnice od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgraditi pješački prijelaz preko željezničke pruge, urediti Cerovačke špilje za turističko posjećivanje, izraditi i implementirati edukacijsko-interpretacijski program Centra izvrsnosti te uspostaviti međunarodna partnerska mreža speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.
Cerovačke špilje jedan su od najvećih turistički pristupačnih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Ukupna dužina Cerovačkih špilja (Gornje i Donje) je 7.893 metra, od čega je turistički uređeni dio 1.333 metra. Osim što su iznimno bogate špiljskim ukrasima, obiluju značajnim arheološkim i paleontološkim nalazima.

Bogati špiljski ukrasi

- Zadarska županija puna je atrakcija, a po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi, istaknuo je prilikom obilaska Božidar Longin, župan Zadarske županije, koja je jedan od partnera na projektu. Nositelj je Javna ustanova Park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.
- Posebno nas veseli što, unatoč svim problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, projekti u našoj županiji nisu stali. To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti od kojih je većina financirana iz europskih fondova, pa tako i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, dodao je župan.
Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti. Natura Jadera ima zadaću osmisliti i organizirati škole u prirodi.

Speleološke radionice s djecom

- Na ovom području osmislit ćemo radionice male škole krša te speleološke radionice s djecom iz osnovnih i srednjih škola Zadarske i Ličko-senjske županije. Nadam se da ćemo djeci na pravi način približiti problematiku zaštite prirode, najavio je ravnatelj Nature Jadere Damir Perić.
Posrednu korist imat će i lokalno stanovništvo u općini Gračac.
- Ne radi se samo o turističkim dolascima, nego i prodaji autohtonih proizvoda, razvoju OPG-ova. Ovakvi projekti mogli bi zaustaviti trend iseljavanja i u budućnosti povećati broj stanovnika na ovom području, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko.
Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC - Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.

 

Izvor: Zadarski list

Pročitano 707 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA