Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvara prostor za razvoj turizma i poljoprivrede

Posted On Petak, 05 ožujka 2021 09:13

Prirodna ljepota Cerovačkih špilja od sljedeće godine bit će prezentirana onako kako zaslužuje: do kraja godine izgradit će se Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, kojim će se omogućiti prihvat i informiranje posjetitelja, urediti vanjske šetnice od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgraditi pješački prijelaz preko željezničke pruge, urediti Cerovačke špilje za turističko posjećivanje, izraditi i implementirati edukacijsko-interpretacijski program Centra izvrsnosti te uspostaviti međunarodna partnerska mreža speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

Cerovačke špilje jedan su od najvećih turistički pristupačnih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Ukupna dužina Cerovačkih špilja (Gornje i Donje) je 7.893 metra, od čega je turistički uređeni dio 1.333 m. Osim što su iznimno bogate špiljskim ukrasima, obiluju značajnim arheološkim i paleontološkim nalazima.

- Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi, rekao je nedavno prilikom obilaska Božidar Longin, župan Zadarske županije, koja je jedan od partnera na projektu. Nositelj je Javna ustanova park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti. Natura Jadera ima zadaću osmisliti i organizirati škole u prirodi.

- Na ovom području osmislit ćemo radionice male škole krša te speleološke radionice s djecom iz osnovnih i srednjih škola Zadarske i Ličko-senjske županije. Nadam se da ćemo djeci na pravi način približiti problematiku zaštite prirode, rekao je prilikom obilaska ravnatelj JU Natura Jadera Damir Perić.

Posrednu korist imat će i lokalno stanovništvo, kojega je posljednjih godina sve manje. Ovakvi projekti bude nadu da će se zaustaviti veliko iseljavanje s područje Općine Gračac.

- Ne radi se samo o turističkim dolascima, nego i prodaji autohtonih proizvoda, razvoju OPG-a. Ovakvi projekti mogli bi zaustaviti trend iseljavanja i u budućnosti povećati broj stanovnika na ovom području, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC - Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.

Izvor: 057 info

Pročitano 537 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA