Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

ZAVRŠETAK POSLA Zadarska bolnica i službeno prešla na grijanje plinom

Posted On Četvrtak, 12 ožujka 2020 12:33

Nema ništa ljepše nego kada vaši korisnici pozitivno govore o vašoj usluzi. Moram priznati da je posebno zadovoljstvo vidjeti danas ovaj bolnički dimnjak u zelenoj boji, kazao je Vlado Mandić, član Uprave EVN Croatia Plina

Spajanjem Opće bolnice Zadar na EVN-ovu plinsku mrežu danas su zauvijek nestali gusti dim mazuta i 433 tona ugljičnog dioksida koji su iz crnoga dimnjaka bolničke kotlovnice zagađivali atmosferu. Osim dobrobiti za zdravlje stanara toga dijela grada, ali i korisnika i zaposlenika u bolnici, korist zbog prelaska na zemni plin osjetit će se i u financijskom smislu jer će bolnica na ovom energentu uštedjeti 800 tisuća kuna godišnje i u svega tri godine vratiti investiciju. I Poliklinika Opće bolnice Zadar uskoro će početi koristiti plin umjesto UNP propan-butana, a radi se o investiciji od pola milijuna kuna koja bi se, prema izračunu prema kojem je godišnja ušteda 264 tisuće kune, trebala isplatiti za 21 mjesec.
Prijelaz na plin Opća bolnica Zadar je provela u nekoliko faza. Početkom 2018. godine bolnička kuhinja je spojena na plin, a zatim je 10. prosinca 2019. godine bolnička kotlovnica započela koristiti zemni plin te je danas svečanim obilježavanjem službeno puštena u rad.
Provedba u više faza

- Današnji je događaj kruna svih aktivnosti i napora uloženih u energetsku obnovu Opće bolnice Zadar, koje su obuhvatile zamjenu dotadašnjih kotlovnica i obnovu bolničkog dimnjaka koji je umjesto crnila ozelenio, kako bi se simbolično obilježio početak korištenja novog izvora energije, plina, po zdravlje građana i zaštitu okoliša daleko prihvatljivijeg energenta. Kad smo shvatili da smo zbog korištenja mazuta najveći zagađivač, znali smo kojim putem poći, a zahvaljujući Zadarskoj županiji i EVN-u smanjit ćemo godišnje emisije CO2 za 433 tone, SO2 9.98 tona, NOx 1,6 tona, a čestice PM10 0,07 tona, kazao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina dodavši kako će novac koji će se uštedjeti na plinu usmjeriti na nabavku medicinskih uređaja za edukaciju djelatnika i podizanje kvalitete zdravstvene zaštite za korisnike.
- Nema ništa ljepše nego kada vaši korisnici pozitivno govore o vašoj usluzi. Moram priznati da je posebno zadovoljstvo vidjeti danas ovaj bolnički dimnjak u zelenoj boji. Posebno je to zadovoljstvo jer smo zaokružili jednu iznimno zahtjevnu fazu izgradnje novog plinskog distribucijskog sustava u Zadarskoj županiji, kazao je član Uprave EVN Croatia Plin Vlado Mandić istaknuvši da je upravo u Zadarskoj županiji, ne tako daleke 2011. godine, EVN počeo s izgradnjom plinske mreže i plinofikacijom Dalmacije. Podsjetio je i kako je upravo u Zadarskoj županiji EVN počeo priključivati javne ustanove na plin, a njihovi korisnici počeli uživati u svim prednostima plina, zimi i ljeti, grijanjem i hlađenjem.
Zeleni bolnički dimnjak

- Izuzetno mi je drago da godišnju uštedu od skoro 50 posto Opća bolnica Zadar može prenamijeniti za neke druge potrebe, bilo da su to ulaganja u odjele i stvaranje još boljih radnih uvjeta za bolničko osoblje, bilo da su to ulaganja usmjerena za još bolju skrb i ugodniji boravak bolesnika, posebno je istaknuo Mandić podsjećajući i kako je EVN Croatia Plin na temelju tridesetogodišnje koncesije za distribuciju plina započeo plinofikaciju Dalmacije još 2009. godine te do danas izgradio ukupno 135 kilometara plinske mreže, od čega su 43 kilometra izgrađena na području Zadarske županije. Također, dodao je i kako EVN dnevno plinom opskrbljuje više od 1400 korisnika u sve tri županije, od čega je daleko najveći broj korisnika, njih 1150, u Zadarskoj županiji, među kojima je 1100 kućanstava i 50 poslovnih korisnika.
Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku, izrazio je zadaovoljstvo što je ova važna zadarska institucija prešla na ekološki prihvatljiviji energent te je ujedno podsjetio i na europske trendove i postojeći »zeleni plan« s ciljem smanjenja fosilnih goriva. Kazao je kako je spajanje zadarske bolnice na plin veliki korak te je podsjetio da RH ima svoju proizvodnju plina, ali i Ministarstvo planove za daljnju izgradnju plinovoda.
Svim nazočnima obratio se i župan Božidar Longin u ime osnivača, Zadarske županije.
Županija vodeća u obnovljivcima

- Poznato je da smo se kao županija jasno opredijelili za načela održivog razvoja koja, između ostalog, preporučuju korištenje obnovljivih i ekološki prihvatljivijih izvora energije. Svakako treba naglasiti da smo, kao županija, vodeći u državi po investicijama u obnovljive izvore energije, jer je samo u projekte sunčanih i vjetroelektrana do sada na našem području uloženo milijardu i 200 milijuna kuna. Uz vjetar i sunce, jedna od tih ekološki čišćih izvora energije zemni je plin, koji je još uvijek ekonomski i ekološki jedan od najisplativijih energenata. Realizacija projekta plinofikacije ima pozitivan utjecaj na razvoj i jačanje gospodarstva prostora na kojem se provodi, kazao je Longin te je podsjetio kako je Zadarska je županija krenula u projekt opskrbe plinom još 2009. godine kada je ujedno i sklopljen Ugovor o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina s tvrtkom EVN Croatia Plin.
- Ukupna vrijednost projekta plinofikacije županije, prema procjenama Idejnog projekta, iznosi oko 120 milijuna eura.
Od tada do danas plin je stigao do Zadra, Benkovca, Biograda, a uz kućanstva, sve je veći broj javnih ustanova koje koriste plinsku mrežu. Sada, i naša Opća bolnica postaje jedan od korisnika. To je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja ne posluje u minusu, što pokazuje da rade odgovorno i kvalitetno. Ovim priključkom na plinsku mrežu Bolnica će ostvariti dodatne uštede koje će, vjerujem, iskoristiti u ostvarenje još kvalitetnije zdravstvene skrbi, zaključio je župan Longin.
Svečanost je završila obilaskom plinskog postrojenja u bolničkoj kotlovnici.

Izvor: https://www.zadarskilist.hr

Pročitano 1059 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA