Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Pčelari, ali i svi koji koriste pčelinje proizvode u Centru će dobiti pomoć

Posted On Petak, 21 veljače 2020 01:19
Korisna površina centra iznosi 1388 m2, a sastoji se od punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, laboratorija, dvorane za senzoriku, multimedijalne dvorane te osam startup ureda

U Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku održana je završna konferencija projekta Centar za razvoj i edukaciju u vrijednosti 25,9 milijuna kuna, od čega bespovratna europska sredstva iznose 20 milijuna kuna. Projekt je kvalitetan primjer suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja s lokalnom i regionalnom samoupravom koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć.

Rade tri županijske ustanove

Centar za razvoj i edukaciju uspostavljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unapređenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode, vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i ponajprije med.

Nositelj je projekta Općina Poličnik, projektni partneri su Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija, a suradnici na projektu Sveučilište u Zadru, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora ZŽ-a, Agencija za ruralni razvoj ZŽ-a – AGRRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

– Osobito me veseli što su na ovom projektu surađivale čak tri županijske ustanove, INOVAcija, AGRRA i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića. Ovakav tip djelatnosti koji će nuditi Centar odgovor je na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima. Stoga je važno ponuditi pomoć malim i srednjim poduzetnicima kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda i postali konkurentnijima ne samo na domaćem već i na svjetskom tržištu – rekao je zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković.

Idući je korak u projektu, najavio je zamjenik načelnika Općine Poličnik Petar Bogović, osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom kako bi se osigurao što bolji početak rada, razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima, a svi zainteresirani za suradnju mogu se već sad pismom namjere javiti u Općinu Poličnik.

– Projektom je uspostavljen Centar za razvoj i edukaciju koji će u sklopu svog poslovanja pružati usluge poduzetnicima uz stručno vodstvo, razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanja u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam startup ureda, konzultantske usluge poduzetnicima i marketinške usluge – istaknula je zamjenica ravnateljice Ustanove INOVAcija Vedrana Kevrić.

Dobili PNI oznaku

Korisna površina centra iznosi 1388 četvornih metara, a sastoji se od: punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, kemijsko-mikrobiološkog laboratorija, dvorane za senzoriku, praktikuma, izložbenog prostora i knjižnice, multimedijalne dvorane te osam startup ureda.

Janja Filipi, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Zadru kazala je da je ovakav centar bio nužan za Zadarsku županiju koja ima veliki broj pčelara jer će se u njemu odvijati transfer znanja iz različitih područja prema gospodarstvu pa će imati iznimno značenje na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini razvojem malih i srednjih poduzetnika i svih onih koji se naslanjaju na pčelinje proizvode.

Od Hrvatskog klastera konkurentnosti ovaj je projekt dobio oznaku PNI kao projekt od nacionalnog interesa.

 

Izvor: lokalni.vecernji.hr

Pročitano 588 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA