Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija iz proračuna za zdravstvo izdvaja 706,1 milijun kuna

Posted On Četvrtak, 20 veljače 2020 15:46

Prema ulaganju proračunskih sredstava u zdravstvo, slika vodećih županija je posljednjih godina gotovo podjednaka.

 

Tako je iz Otvorenog proračuna, aplikacije koja na jednostavan, transparentan i čitljiv način prikazuje potrošnju proračunskih sredstava, vidljivo da i ove godine najviše sredstava u zdravstvo, nakon Zagreba, ulaže Istarska županija – 930,9 milijuna kuna, dok je lani to bilo nekih 80 milijuna manje. Pri vrhu je također i ove godine Varaždinska županija koja u 2020 godini planira za zdravstvo iznos od 911,8 milijuna kuna te Zadarska županija sa 706,1 milijun kuna.

Riječ je o apsolutnim brojkama, a da se izdvojena sredstva za zdravstvo usporede s visinom proračuna, poredak bi bio ponešto drugačiji.

Od predviđenih u ovoj godini 706,1 milijuna kuna u ovoj godini, 600 milijuna kuna Zadarska županija predvidjela je za djelatnost ustanova u zdravstvu, a oko 72 milijuna za investicije u zdravstvenu infrastrukturu.

završila EU projekt pod nazivom: „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“.

Projektom je putem nabave medicinske i dijagnostičko-terapijske opreme te manjih infrastrukturnih zahvata osigurano kvalitetnije pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama domova zdravlja i koncesionara primarne zdravstvene zaštite na otocima zadarskog akvatorija (Vir, Ist, Pašman, Molat, Dugi otok i Pag) čime je osigurano smanjenje broja upućivanja na više razine zdravstvene zaštite.

Među nabavljenom opremom se nalazi oprema za ginekologiju i dentalnu medicinu Manji infrastrukturni zahvati su izvedeni u ordinaciji doma zdravlja Zadarske županije u Povljani na otoku Pagu te u Žmanu na Dugom otoku.  

U Specijalnog bolnici za ortopediju u Biogradu lani je otvoreno 5 novouređenih soba iz nadstandarda zdravstvene zaštite u kojima će moći boraviti pokretljiviji pacijenti uz određenu nadoplatu.

Opća bolnica Zadar jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u RH koja ima pozitivno financijsko poslovanje. Istovremeno se radi na opremanju bolnice i poliklinike novim uređajima, ulaže se u edukaciju kadrova, a u tijeku je 50 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Dnevnih bolnica.

Prošli tjedan tri zdravstvene ustanove dobile su bespovratna sredstva Ministarstva zdravstva za provedbu projekata za promociju zdravlja i prevenciju bolesti. 

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar potpisao je ugovor o dodjeli 609,4 tisuće kuna. Radi se o trilateralnom ugovoru između Bolnice, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojim počinje provedba projekta "Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu" čiji je cilj unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu.

Ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoranu Škrgatiću uručen je pak ugovor o dodjeli 972,7 tisuće kuna za projekt "Moje zdravo dijete", kojeg će provoditi u partnerstvu s Domom zdravlja Zadarske županije. Realizacijom ovog projekta rješavat će se problem prehrane odnosno pretilosti djece koji je u alarmantnom porastu u Hrvatskoj i svijetu. Zavod će biti i partner na projektu Poliklinike LACRIMA koja je dobila 904,4 tisuće kuna za „Važnost prevencije glaukoma". Projekt je usmjeren na unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u promociji zdravlja i prevenciji glaukoma.

Vlada je ove godine za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko 9 milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.

Župan Božidar Longin najavio je u siječnju kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi gotovi u roku od godine dana.

"Žitelji Zadarske županije imat će bolji pristup ustanovama i kvalitetniju medicinsku skrb, pogotovo kada se dovrše dnevne bolnice", rekao je Longin i dodao da će do početka turističke sezone sve biti spremno.

Rekao je i tada da se razgovara oko pokretanja poticaja kojima bi se privuklo mlade ljude za rad u zdravstvu, primjerice, kroz osiguranje stambenog prostora.

Kako stoji u obrazloženju proračuna Zadarske županije, dnevne bolnice smanjit će broj dana hospitalizacije i bolovanja, kao i liste čekanja. Financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije, te medicinska i tehnička oprema. Psihijatrijska bolnica Ugljan je tijekom 2019. godine potpisala ugovore o provedbi energetske obnove 5 zgrada unutar kompleksa (Odjel 7, Centar socijalne psihijatrije i rehabilitacije, Odjel za alkoholizam, Zgrada socijalnog smještaja i Upravna zgrada) s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom regionalnog razvoja kojima se osigurava polovica potrebnih sredstava za energetsku obnovu. Za preostali iznos dobivena je suglasnost Zadarske županije na kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Provedba programa, sukladno ugovorima, planirana je do kraja 2020. godine.

Pročitano 554 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA