Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U REALIZACIJI SU PROJEKTI ZA KOJE JE ŽUPANIJA POVUKLA 50 MILIJUNA KUNA IZ EU FONDOVA Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu poljoprivredu, a rade se i bušotine u potrazi za izvorima vode!

Posted On Srijeda, 08 siječnja 2020 15:51

Zadarska županija i brojne jedinice lokalne samouprave u njezinom sastavu vrlo su aktivne po pitanju korištenja sredstava iz europskih fondova. Uz brojne infrastrukturne projekte poput ribarskih i pomorskih luka, cesta, vodovoda i odvodnje, vrtića, objekata kulturne baštine, vrlo vrijedni projekti provode se u sektoru poljoprivrede. U realizaciji su projekti vrijedni preko 50 milijuna kuna, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj u Zadarskoj županiji Daniel Segarić posebno ističe projekte navodnjavanja.

- To je svakako preduvjet za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. U tijeku je izgradnja dvaju sustava za navodnjavanje na području naše županije - Baštica 2 i Lišansko polje koji se financiraju sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za koje je odobreno bespovratnih 50 milijuna kuna. Prvi sustav navodnjavanja Baštica II. faza - Smilčić je pri završetku izgradnje, obavljen je tehnički pregled i vjerujemo da ćemo kroz nekoliko tjedana preuzeti sustav vrijedan preko 17 milijuna kuna kojim ćemo imati u obuhvatu novih 156 hektara navodnjavanih površina za 43 poljoprivredna gospodarstva. SN Lišansko polje kompleksniji je sustav što se tiče samo izgradnje, jer osim razvodne mreže imamo i jedan vrlo zahtjevan objekt koji treba izgraditi. Radi se o mini akumulaciji od 80.000 m3. Obuhvat ovog projekta iznosi 240 hektara, dok se završetak izgradnje planira u rujnu 2020. godine – kazao je segarić.

Uskoro bi trebala započeti izgradnja još jednog sustava navodnjavanja - riječ je o projektu Donja Baštica?

- Župan Božidar Longin je prije dva tjedna preuzeo Ugovor o dodjeli sredstava za projekt izgradnje SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna, pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara. Uz već dovršeni projekt Baštica 1. faza i projekt SN Vransko polje 1. faza za koji imamo spremnu dokumentaciju imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima, najavljuje Segarić.

 

Paralelno s izgradnjom sustava navodnjavanja, županija provodi i hidrogeološke vodoistražne radove...

- Tijekom rujna i listopada prošle godine Zadarska županija je u suradnji sa Hrvatskim vodama financirala izvođenje hidrogeoloških istražnih bušotina na tri lokacije na području naše županije. One su određene na osnovi izrađene Hidrogeološke studije Ravnih kotara i zadarskih otoka koja je napravljena prethodnih godina. Vodoistražni radovi izvedeni su na području Polače, Nadina i Raštana, odnosno na području Viterinca. Možemo reći da su rezultati obećavajući. Na dvije lokacije utvrđene su određene količine vode dok je nažalost jedna lokacija pokazala vrlo malu odnosno zanemarivu količinu, a radi se o lokaciji u mjestu Polača.

Pri završetku je još jedan europski projekt – PESCAR. Kakvi su rezultati tog projekta?

- Projekt PESCAR (Pesticide Control and Reduction) proteklih 30 mjeseci provodio se na području naše županije te Hercegovačko - neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije. Kroz projekt koji se financira iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020. trebalo je ostvariti važan cilj: uspostaviti, odnosno osuvremeniti prognostički sustav upozorenja i time zaštititi okoliš od jednog od najjačih zagađivača - pesticida. Poznato je kako njihova suvišna i nekontrolirana upotreba uzrokuje zagađenje okoliša, prirode i hrane. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 601.639 eura, dok je proračun za Zadarsku županiju iznosio 257.799 eura. Projekt PESCAR započeo je u srpnju 2017. godine i tijekom njegove provedbe izvršen je čitav niz aktivnosti: educirani su poljoprivrednici, nabavljena je vrijedna oprema čime je uspostavljena mreža agrometeoroloških i vizualnih stanica, provedene su opsežne laboratorijske analize na uzorcima tla i plodova i još mnoge druge. Utvrđeno je da primjenom učinkovitog sustava upozorenja možemo minimizirati korištenje pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i time pridonijeti kvaliteti hrane, ali i okoliša te je konsenzus svih partnera i uključenih strana da se pozitivna praksa koja je uspostavljena projektom nastavi i u budućnosti, ističe pročelnik Segarić.

Uz europska i nacionalna sredstva, za razvoj određenih grana poljoprivrede značajna je i financijska pomoć s lokalne razine. Naši poljoprivrednici, a pogotovo vinari, ističu važnost potpora koje dijele kako Zadarska županija tako i grad Zadar.

- U tom smjeru ćemo nastaviti i u budućnosti jer se pokazalo da imamo zadovoljne korisnike kojima potpore jako puno znače. Zadarska županija je tijekom 2019. godine raspisala tri javna poziva kojima smo htjeli dati potporu kako privatnom sektoru tako i udrugama koje u svom djelokrugu rada imaju poljoprivredu i ribarstvo kao primarni interes djelovanja. U prvom i najvećem javnom pozivu za Potpore iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2019. godinu ukupno je isplaćeno nešto više od milijun kuna kroz 275 potpora. U javnom pozivu za Potpore za ribarstvo i marikulturu isplaćeno je oko 55 tisuća kuna za šest korisnika potpora, dok je kroz potpore udrugama isplaćeno 90 tisuća kuna za ukupno sedam udruga, zaključuje pročelnik Segarić.

Pročitano 649 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA