Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

INVENTURA ZADARSKOG ŽUPANA Božidar Longin: Iza nas je uspješna godina, iduća će biti još bolja. Evo zašto...

Posted On Srijeda, 01 siječnja 2020 15:50

Zadarska županija danas je snažna i napredna regija, u kojoj se trenutno provode projekti vrijedni preko tri milijarde kuna. Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti.

U 2019. godini smo opet zabilježili odlične rezultate – Gaženica je proglašena lukom godine na svijetu, Zračna luka Zadar premašila je 800 tisuća putnika, a u turizmu smo preskočili brojku od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja. Posebno smo ponosni na rekordnu brojku od 62 tisuće zaposlenih koju smo zabilježili u srpnju i kolovozu, ali i na konstantan rast zaposlenosti koju bilježimo i izvan ljetne sezone“, kaže nam župan Zadarske županije Božidar Longin u svojem osvrtu na proteklu godinu, dodajući kako svih tih rezultata ne bi bilo bez sinergije svih žitelja Zadarske županije i kvalitetne suradnje na svim poljima, kako s općinama i gradovima tako i s Vladom RH.

-– Obavljati odgovorno i stručno svoj posao najbolji je način da doprinesemo zajedničkom uspjehu i u tom smjeru nastavit ćemo i u novoj, 2020. godini. Sve ove rezultate, između ostalog, dugujemo činjenici da je naša županija strateški, ali i na djelu predvodila mjere razvoja. Ključ našeg uspjeha je kontinuitet i politička stabilnost koju imamo u Zadarskoj županiji i zato treba odati dužno priznanje svima koji su kroz protekla tri desetljeća dali svoj obol da naša županija nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu postane jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija – dodaje Longin.

Od velikih projekata lučke infrastrukture posebno se ističu trajektna luka Tkon i luka Sali zajedničke vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, čeka se početak radova na ribarskoj luci u Gaženici, a priprema se i projektna dokumentacija za ribarsku luku u Biogradu.

– Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu – najavljuje župan koji podsjeća i na dva ključna prometna projekta koja su u pripremi – proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja.

– To su projekti u kojima imamo visoku razinu potpore hrvatske Vlade. Oni su prepoznali važnost tih projekata i moram istaknuti kako je suradnja koju imamo s Vladom Andreja Plenkovića i sa svim ministarstvima bila novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije – kaže župan.

Uz veliki iskorak koji bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju izgradnjom sustava navodnjavanja. Uz dva projekta koja su u izgradnji, župan Longin je prije nekoliko dana preuzeo ugovor za izgradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica kojim je Zadarskoj županiji kao nositelju projekta odobreno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Sustavom navodnjavanja Donja Baštica trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području naše županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi izgradnje.

– Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutno gradimo dva sustava navodnjavanja u vrijednosti od gotovo 50 milijuna kuna, a Donja Baštica bit će logičan nastavak tih projekata. Paralelno s tim radimo na projektu Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, gdje planiramo obavljati edukaciju proizvođača – naglasio je Božidar Longin.

Zadarska županija s prvim danom nove godine preuzela je poslove Ureda državne uprave. Riječ je o reformskoj mjeri hrvatske Vlade kojom županije preuzimaju oko 200 različitih poslova iz područja društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave. Ova mjera ima za cilj učinkovitiji i efikasniji sustav, odnosno da građani mogu što brže, učinkovitije i efikasnije ostvariti određena prava u županijskim administracijama.

– Funkcionalnom decentralizacijom županija pojednostavit će se procesi te povećati efikasnost obavljanja poslova što će dugoročno dovesti do ušteda u sustavu. Cilj spajanja UDU-a sa županijama je da se građanima i poduzetnicima omogućiti rješavanje brojnih predmeta značajno brže i na jednom mjestu – ustvrdio je Longin. 

Kolinda je dokazana prijateljica Zadarske županije, Milanović je bio na čelu najgore hrvatske Vlade

Pred nama je i drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će snage odmjeriti Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Simpatije župana Longina, logično, na strani su aktualne predsjednice i kandidatkinje HDZ-a.
- Zadarska županija u prvom krugu je dala veliku potporu Kolindi Grabar - Kitarović. Bili smo druga županija u kojoj je ona ostvarila najbolji rezultat, a uvjeren sam da ćemo u drugom krugu biti još bolji. Kolinda je dokazana prijateljica Zadarske županije, u ovom je mandatu posjetila sve naše krajeve, čak i naše najudaljenije otoke što nije napravio niti jedan čelnik države u povijesti. Sjetimo se i da je naša županija bila među prvima u kojima je predsjednica izmjestila svoj ured. Što se tiče Milanovića, dovoljno se prisjetiti njegovog mandata kao predsjednika Vlade. To je bila uvjerljivo najgora hrvatska Vlada u povijesti, koja je posebno loš odnos imala prema našoj županiji. Zaustavili su nam sve razvojne projekte, a posebno mu zamjeram blokiranje projekta Gaženice za koju je financijska konstrukcija bila osigurana još za vrijeme ministarskog mandata Božidara Kalmete. Oni su na sve načine pokušavali zaustaviti taj projekt i neću nikad prežaliti što su silom odustali od zgrade terminala koju je projektirao naš proslavljeni arhitekt Nikola Bašić. Upravo je Kolinda Grabar-Kitarović dolaskom na Pantovčak pružila potporu projektu luka Gaženica i vratila mu značaj, što je u konačnici dokazala postavljanjem kamena temeljca za putnički terminal kao i službenim otvaranjem zgrade kojem je nazočila povodom Dana Zadarske županije. Kolinda je zasigurno najbolji izbor kako za Zadarsku županiju tako i Hrvatsku - ističe Longin.

RAZVOJ MEĐUNARODNE SURADNJE

Zadarska županija napravila je značajan iskorak i u međunarodnoj suradnji. U prosincu je potpisan sporazum o suradnji s kineskom regijom Hainan.
- Veselimo se suradnji s Hainanom, vjerujem da mi možemo naučiti puno toga od njih, ali i oni od nas. Već smo razgovarali o određenim područjima suradnje, poput kulture, sporta, sveučilišta, prometa i zdravstvenog turizma. Sve naše prijateljske regije su zanimljive i našim gospodarstvenicima, stoga je na nama kao jedinici regionalne samouprave da kroz gospodarsku diplomaciji u suradnji s našom županijskom gospodarskom komorom, otvaramo vrata našim tvrtkama i pripremimo sve preduvjete za razvoj suradnje - kaže Longin.
Uz suradnju s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom te poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, Hainan je prva regija izvan Europe s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju, a u pripremi su i sporazumi s talijanskom regijom Veneto te Plovdivskom oblasti s kojom je suradnja dogovorena tijekom nedavnog posjeta Bugarskoj gdje je izaslanstvo Zadarske županije u Predsjedničkoj palači osobno primio predsjednik države Rumen Radev.

IZVOR: Zadarski.hr

Pročitano 1075 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA