Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U pripremi projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i dokumentacija za uređenje igrališta ispred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole

Posted On Četvrtak, 03 listopada 2019 12:20

Sport je važan, i to kako u odgoju mladih naraštaja, tako i za zdravlje pojedinca i društva u cjelini. Zadarska županija izdvaja značajna sredstva za škole, ali i za sportske školske objekte. Ove godine uložen je značajan novac u sanaciju i rekonstrukciju nekoliko vanjskih školskih igrališta ili dvorana. Više nego prije. Od Biograda, Bruške, preko Ražanca do Preka. A u planu su i daljnja ulaganja. Treba reći da se radi o udruženim sredstvima proračuna Zadarske županije i lokalnih proračuna, tj. proračuna općina i gradova, a vrijednost radova na igralištima i dvoranama je oko tri milijuna kuna u ovom trenutku.

U pripremi je projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje igrališta ispred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole.

U petak, 4. listopada, uoči svečane sjednice u Ražancu, otvorit će se novoizgrađeno školsko igralište. Još 2015. godine Općina Ražanac izradila je projekt izgradnje školskog sportskog igrališta, 2017. godine je potpisan prvi sporazum između Županije i Općine o sufinanciranju izgradnje školskog sportskog igrališta (I. faza), i to tako da je Županija osigurala oko 502 tisuće kuna, a Općina oko 591 tisuću.

Novi sadržaj za mještane

U lipnju 2018. godine provedena je nabava za prvu fazu i ugovoreni su radovi. Izvođač su bile Ceste Zadarske županije. Potpisane su i 2. izmjene ugovora o zajedničkom financiranju te je nabavu za drugu fazu provela sama škola. Županija i Općina osigurale su po 303.225 kuna.

 

"I sada je pred nama lijepo novo sportsko igralište. Koliko ono znači djeci, mislim da ne treba ni naglašavati. Svakako će i učiteljima biti znatno lakše izvoditi nastavu tjelesnog odgoja, a i vrijeme odmora proteći će puno zanimljivije. Za manja mjesta kakvo je Ražanac ovakvo igralište nudi novi sadržaj i za ostale mještane jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja, kao što su sportski turniri, glazbeno-scenski nastupi i brojne druge aktivnosti", rekao je župan Božidar Longin uoči samog otvaranja igrališta.

Prvoga dana nove školske godine otvoreno je novouređeno sportsko igralište u Područnoj školi Bruška, ukupne vrijednosti 105.697,25 kuna, a nedavno i igralište OŠ Biograd, gdje je vrijednost radova iznosila oko 1,3 milijuna kuna, od čega su Grad i Županija financirali po 50 posto.

"Treba istaknuti dobru suradnju s lokalnom samoupravom koja financijski potpomaže realizaciju ovih projekata jer objekte koristi lokalno stanovništvo i koristi se za izvanškolske aktivnosti. Tu se poklapaju lokalni i županijski interes", rekao je resorni pročelnik Ivan Šimunić i dodao kako Županija treba osigurati prostorne i materijalne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a lokalna zajednica kroz sportsku infrastrukturu omogućiti svojim mještanima bavljenje sportom i rekreacijom.

Pokrenuli futsal ligu

"U vremenu u kojem su naša djeca, nažalost, previše pred raznim tipovima ekrana, stvoriti im uvjete za sigurnije bavljenje sportskim aktivnostima svakako je hvalevrijedna i vrlo poželjna aktivnost. Također, moramo biti svjesni da školski program nije lagan i da djeca zaista puno vremena moraju provesti sjedeći uz zadaće i knjige. Kako bi sačuvali zdravlje, važno je da se i bave sportom. Ne mora to biti ozbiljno treniranje u klubovima, rekreacija je dovoljna, ali je važno gibati se, osobito za naše najmlađe koji još uvijek rastu", rekao je Šimunić, dodavši da je s tim ciljem, u suradnji sa Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije, u protekle dvije godine obnovljen projekt školskih liga, u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola.

Uz mušku košarkašku i žensku odbojkašku ligu srednjih škola, pokrenuta je futsal liga za učenike osnovnih škola te rukometna liga za srednje škole.

"Upravo smo u razvoju školskog sporta napravili značajan iskorak. Ova natjecanja su iznimno dobro prihvaćena kod učenika, a planiramo povećati broj ligaških natjecanja jer je Županija osigurala dodatna sredstva za školski sport. U naše školske objekte ulažemo značajna sredstva, a sigurno je da ćemo nastaviti dalje s ulaganjima. S obzirom da su decentralizirana sredstva za kapitalne objekte u osnovnom školstvu nešto veća od tri milijuna kuna, to zapravo znači da u škole kao osnivač ulažemo dvostruko više sredstava od minimalnog financijskog standarda", zaključio je Šimunić.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 397 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA