Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ŽUPANIJA FINANCIRA ŠKOLSKI SPORT Broj mladih sportaša raste, a gimnazijalci Franje Petrića putuju u Grčku na Svjetsko prvenstvo srednjih škola u košarci!

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 12:01

Školski sport vraća se u Zadarsku županiju na velika vrata.

Pokazala je to ovotjedna završnica školskih liga srednjih škola u košarci i odbojci, gdje se na Višnjiku tražilo mjesto više. Odlična atmosfera na tribinama i vrlo zanimljive finalne utakmice rezultirale su slavljem košarkaša Gimnazije Vladimira Nazora i odbojkašica Gimnazije Franje Petrića. Nazorovci su, predvođeni najboljim igračem lige Rokom Erslanom, u završnom susretu svladali Pomorsku školu, dok su odbojkašice iz MIOC-a u finalu bile bolje od Gimnazije Jurja Barakovića.

Posljednje dvije godine, uz financijsku potporu Zadarske županije, Županijski savez školskog sporta napravio je veliki iskorak u organizaciji natjecanja u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole, koje su pokrenute prošle godine, od ove sezone krenula su i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te u rukometnoj ligi za srednje škole. Jedan od inicijatora školskih liga bio je upravo zadarski župan Božidar Longin.

- Oduvijek je u školama zapaženo mjesto zauzimao sport djece i mladih, jer je poticao učenike na aktivnost, zajedništvo i pozitivan odnos prema sportu. Smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika i zato smo za ta natjecanja osigurali sredstva u županijskom proračunu. Želja nam je da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva i steknu nova poznanstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život. Primjerice, moja generacija iz gimnazije je bila prvak Hrvatske u košarci, a toga se i dan danas sjećam s ponosom – kazao je župan Longin.

Da je Zadar i dalje 'grad košarke' dokazali su prošlogodišnji pobjednici košarkaške lige, Gimnazija Franje Petrića (MIOC), koji su potom postali prvaci Hrvatske, a u travnju ove godine očekuje ih nastup na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u Grčkoj. Zadarska županija je sudjelovala i u financiranju troškova puta u Grčku.

Ove je godine u košarkaškoj ligi srednjih škola nastupilo oko 200 učenika iz cijele županije, a još je veći odaziv u futsal ligi u kojoj sudjeluje oko 500 učenika iz čak 32 osnovne škole iz cijele županije, od čega osam škola s područja grada Zadra. Završnica futsal lige trebala bi se igrati u ožujku, a rukometne lige u travnju ove godine.

- Ulaganje u sport među djecom i mladima jedna je od stavki koju namjeravamo dodatno povećavati. Zajedno sa svojim suradnicima ću se truditi da na prostoru cijele Zadarske županije potaknemo sportske aktivnosti. Sve to s ciljem  da mlade naučimo sportskom i kolektivnom duhu, ali i da proširimo bazu sportaša. Iz tog razloga, naš će tim na čelu sa Športskom zajednicom Zadarske županije i Županijskim školskim športskim savezom veliku energiju usmjeriti upravo prema populaciji učenika kako bismo stvorili pozitivne vrijednosti i potaknuli ih na nove izazove - dodao je Longin.

Iza organizacije projekta kojem je pokrovitelj Zadarska županija stoji Županijski savez školskog sporta Zadarske županije te stručni tim profesora tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s Jadrankom Duvančić, uz koju su još Loris Vidaković, Branimir Peričić te koordinator Frane Kardum.

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je, ističu, kroz ovakvu vrstu programa animirati mlade kroz sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te kroz sportske manifestacije poticati interes za zdravim načinom života u toj ključnoj i senzibilnoj fazi razvoja.

IZVOR:https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/587869/broj-mladih-sportasa-raste-a-gimnazijalci-franje-petrica-putuju-u-grcku-na-svjetsko-prvenstvo-srednjih-skola-u-kosarci

Pročitano 1048 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA