Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Od sljedeće školske godine u županijskim srednjim školama nudi se školovanje s plaćom

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 12:00

U Domu Zadarske županije održan je inicijalni sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima uvođenja novih programa u strukovnom obrazovanju- staklara i dimnjačara.

Na sastanku su bili nazočni pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, ravnateljica obrtničke škole Gojka Matuline Silvana Ujdur Bilan, ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, predstavnica Obrtničke komore iz Zadra Lidija Udiljak te predstavnici zadarskih obrtnika- staklara i dimnjačara.

U Zadru ne postoji niti jedan licencirani staklar i dimnjačar, a potrebe za školovanim kadrom su velike, čulo se na sastanku. Vlasnici  staklarskih obrta, naglasili su da  nedostatak radne snage u toj obrtničkoj grani usporava rad, moraju se odbijati poslovi jer se nemaju s kim odraditi. 

Upravo iz tih razloga, u idućoj školskoj godini planiraju se uvesti dva nova zanimanja - staklar i dimnjačar, a program obrazovanja trajao bi 3 godine. Učenici koji bi upisali ove programe imali bi ugovore sa zadarskim obrtnicima i od prve godine učili bi zanat. Svi nazočni podržali su ovu inicijativu koju će predstaviti zadarskim osmašima. 

Radi se o hrvatskoj inačici dualnog modela obrazovanja koji učenicima u prvoj godini nudi ugovor o naukovanju, a  već u drugoj i trećoj godini nudi ugovor o radu (plaća i staž s doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje). Ugovor o radu nije obveza ni učenika ni poslodavca da učenik školovanja mora ostati na radu kod poslodavca, već je to stvar dogovora.

IZVOR:https://ezadar.rtl.hr/dogadaji/3335323/od-sljedece-skolske-godine-u-zupanijskim-srednjim-skolama-nudi-se-skolovanje-s-placom/

Pročitano 911 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA