Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

MAŠKOVIĆA HAN Šampion Slavo Stojanov - šestorica ispred zlatnog generala Gotovine

Posted On Srijeda, 16 siječnja 2019 09:26

Znao sam da imam kvalitetno ulje , ali u ovako jakoj konkurenciji titulu nisam očekivao, rekao je Slavo Stojanov. Od mogućih 100 njegovo ulje od oblice osvojilo je 99,75 bodova. Od 37 ulja pristiglih na ocijenjivanje 15 zlatnih, dva srebrna i tri brončana. U kategoriji djevičanskaje 13, a lampante 4 ulja. - Cilj nam povećavati kvalitetu. Zato nastavljamo s edukacijom maslinara, rekao je Milivoj Kurtov, najavljujući nove manifestacije mladih maslinovih ulja

Recimo odmah da se nagađanja nisu obistinila. Ni prošlogodišnji pobjednik Ante Vulin, ni vicešampion general Ante Gotovina, već Slavo Stojanov (99,75 bodova) šampion je 2. Manifestacije mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane koja je sinoć u večernjim satima završila u Maškovića hanu.

-Znao sam da imam kvalitetno ulje , ali u ovako jakoj konkurenciji titulu nisam očekivao, rekao je Stojanov, neposredno nakon što je iz ruku zadarskog dožupana Šime Mršića preuzeo plaketu, zlatnu medalju i veliki pehar.

Gotovina dijeli sedmo mjesto

U konkurenciji 37 uzoraka, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje šampion Stojanov je za svoje ulje od sorte oblica dobio 99,75 od mogućih 100 bodova.
Drugo mjesto pripalo je Poljoprivrednoj zadruzi Pakoška (99,50), treće Danijeli Lalin (99,25), a četvrto Anti Vulinu (99,00) , koji je nedavno na 10. Degustaiji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu, osvojio drugo mjesto.

Peti Sebastijan Adžić (98,75), šesti Mate Ivas (98,25). General Ante Gotovina, koji sa suprugom Dunjom u Pakoštanima uzgaja 55 maslina te uvažavajući naputke struke proizvodi kvaliteno ekstradjevičansko maslinovo ulje, ovaj put sa osvojenih 97,25 bodova , dijeli sedmo mjesto sa Franom Vulinom i Damirom Rašinom koji imaju isti broj bodova.. Deseto mjesto sa 97,50 bodova dijele Tihomir Zelić i Lovre Vulin, dvanaesti su Marko Štimac i Tomislav Čudina - Čelin sa po 96,25 boda, a 14 i 15 mjesto dijele Jure Čudina i Doris Juričin Štimac.
Srebrne medalje osvojili su Boris Juričin (94,75) i Mate Miočić (88,75), a brončane Zdravko Vulin (82,75) Perica Kazija (81,75) i Mirko Bačkov 80,25 bodova.

Samo četiri ulja lampante

Od 37 uzoraka maslinovih ulja primljenih na ovu manifestaciju iz Pakoštana, Draga, Vrane i Vrgade, 20 je ocjenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što čini 54% od ukupnog broja uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka, 13 uzoraka je ocjenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini 35% od ukupnog broja uzoraka, a 4 uzorka su ocjenjena kao lampante tj. nejestivo maslinovo ulje, što čini 11% od ukupnog broja uzoraka maslinovih ulja na ovoj manifestaciji, rekao je Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je odradio kemijsku i senzorsku analizu svih pristiglih ulja.

Maslinari sve educiraniji

Obirom na postignute rezultate može se, dakle, reći da sve više maslinara s ovog područja odlučuje proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje, ističe Erceg, da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište maslinovo ulje, što je i cilj ove manifestacije.

Ova maslinarska godina je bila specifična po mnogim faktorima. Led u priobalnom području, ekstremne ljetne temperature, suša te jak napad maslinove muhe početkom berbe napravile su štetu u brojnim maslinicima u našoj županiji.

Maslinovim uljima kojima je berba maslina bila ranija nego prethodnih godina uočene su odlične karkteristike u kemijskom i organoleptičkom smislu. Takva ulja imala su intenzivnu voćnost, gorčinu i pikantnost, te niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Kod maslinovih ulja kasnijih berbi primijećen je značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja bila su manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali u velikoj mjeri djevičanska. Kemijska i organoleptička analiza pokazala su lošiju kvalitetu, javile su se mane octikavost i upaljenost te je porasla količina slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja, zaključio je Filip Erceg.

Ulja iz mora izlaze iz mode

U sklopu Manifestacije mladih maslinovih ulja priređena je i vođena degustacija na kojoj su ponuđena dva ulja, jedno od maslina držanih u moru i drugo od maslina prerađenih netom nakon berbe. Rezultat: od 38 kušača njih 31 je boljim ocijenilo ulje od odmah prerađenih plodova, dok se samo sedmorici više dopalo ulje „iz mora“. Za usporedbu, lani je ulje od maslina u moru kao bolje ocijenilo čak 50 posto pakoških maslinara.

- Naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja osnovni je preduvjet za proizvodnje ekstradjevičanskih maslinovih ulja, rekao Benito Pucar,voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo. Dodao je još da je ovo „specifična manifestacija koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja“

Veliko zanimanje izazvalo je i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji je govorio o utjecaju maslinovog ulja na ljudsko zdravlje.
-Samo ekstradjevičanska ulja imaju ljekovita svojstva, istaknuo je dr. Vlatković.

Kurtov najavio nove manifestacije

Zadovoljstvo postignutim pomacima nije krio ni Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

„Glavni cilj ove manifestacije je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja“, rekao je Kurtov, a rezultati se već vide. Unatoč maslinarski nepovoljnoj godini, kakva je bila protekla više je ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Lani je bilo 7, a ove godine već 15 ulja za zlatne medalje. Manifestaciju ćemo nastaviti i idućih godina, najavio je Kurtov. Dodavši da na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način. Još podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja, zaključio je Kurtov, najavljujući nove smotre maslinara i maslinovih ulja.

Ove dvije dosadašnje pokazale su se kao pun pogodak. Ne samo zbog natjecanje, već i druženja, razmjene iskustava i savjeta stručnjaka, a svega toga, uz domaću spizu - pulastre, teletinu i birana vina iz podruma općinskog načelnika Milivoja Kurtova bilo je i na ovoj, drugoj po redu Manifestaciji mladih maslinovih ulja održanoj u ugodnom ambijentu Maškovića hana.
Nedostajao je samo general Ante Gotovina, koji je, prema riječima Kurtova, imao neodgodive poslovne obveze u Zagrebu. Umjesto Gotovine njegovu medalju je preuzeo i uručit će mu je prošlogodišnji pobjednik Ante Vulin.

Ulja za bogove i robove

U zanimljivom predavanju o utjecaju maslinovog ulja na ljudsko zdravlje dr. Ivica Vlatković je otkrio da su još stari Rimljani razlikovali pet kategorija maslinovih ulja. Prva, ulje od zelenih maslina - ulje je za bogove i careve. Druga, ulje od prošaranih maslina - za svećenike i doktore. Treća, od crno/zelenih maslina - za gospodu. Četvrta, ulje od crnih maslina - za radnike i peta kategorija: ulje od maslina kupljenica - za robove i šterike.

Zlatni, srebrni i brončani

ZLATNE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Slavo Stojanov (99,75 bodova) , PZ Pakoška (99,50), Danijela Lalin (99,25), Ante Vulin (99,00), Sebastijan Adžić (98,75), Mate Ivas (98,25), Frane Vulin (97,75), Damir Rašin (97,75), Ante Gotovina 97,75, Tihomir Zelić 97,50, Lovre Vulin 97,50, Marko Štimac 96,25, Tomislav Čudina - Čelin 96,25, Jure Čudina 95,25, Doris Juričin Štimac 95,25
SREBRNE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Boris Juričin )94,75), Mate Miočić (88,75), BRONČANE MEDALJE ZA EKSTRADJEVIČANSKO MALSINOVO ULJE: Zdravko Vulin (82,75), Perica Kazija (81,75) i Mirko Bačkov (80,25 bodova)

BENITO PUCAR: Spriječena sumnja u namještanje

Zavod za javno zdravstvo Zadar kao suorganizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu je imao obvezu analizirati uzorke dostavljenih maslinovih ulja i organizirati stručno predavanje.
Ukupno je u Službi za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša zaprimljeno 37 uzoraka maslinovih ulja. Svi uzorci su dostavljeni šifrirani od strane organizatora. Na taj način je spriječena bilo kakva sumnja u namještanje rezultata. Svaki uzorak maslinovog ulja je protokoliran čime je dobio laboratorijski broj nakon čega je obavljena analiza.

Kemijska analiza maslinovih ulja provedena je u Laboratoriju za kemiju namirnica. Od kemijskih pokazatelja analizirani su peroksidni broj i slobodne masne kiseline. Analizu maslinovih ulja provela je voditeljica laboratorija Petra Brok, dipl. ing.
Za navedene pokazatelje Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša ima ovlaštenje za rad od Ministarstva poljoprivrede a pored toga, ta dva pokazatelja Služba je akreditirala prema međunarodnoj normi HR EN ISO 17025 i posjeduje potvrdu od Hrvatske akreditacijske agencije.

Nakon obavljene kemijske analize provedena je senzorska analiza. Senzorsku analizu maslinovih ulja obavio je Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar. U ocjenjivanju su sudjelovali: voditelj panela Filip Erceg, mag. turism. cult., te članovi: dr. sc. Judita Grzunov Letinić, mr. sc. Andreja Babin, Anita Peraić, dipl. ing., Zrinka Bačinić, ing., Matko Bačinić, kem. teh., Mirna Švorinić, dipl. ing., Sandra Mikulandra, dipl. ing., Željko Troskot, dipl. prof., Neven Mumelaš, mag. ed. tchn., mr. sc. Zlata Dmitrović, Petra Brok, dipl. ing., dr. sc. Danijela Peroš – Pucar.

Ideju za stručno predavanje dobili smo na prošlogodišnjoj manifestaciji. Naime, na prošlogodišnjoj manifestaciji prisutnim maslinarima dali smo da kušaju dva uzorka maslinova ulja. Jedno maslinovo ulje je bilo extra djevičansko maslinovo ulje a drugo maslinovo ulje je bilo od maslina koje su bile držane u moru. U provedenoj anketi 50% maslinara je zaokružilo da više preferira extra djevičansko maslinovo ulje a 50% je preferiralo maslinovo ulje od maslina koje su bile držane u moru.
Iz tog razloga smo zamolili vrsnog i cijenjenog maslinara Ivicu Vlatkovića, dr. med., spec. ginekol., da na ovogodišnjoj manifestaciji održi predavanje s temom: Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje čovjeka.

Izvor: https://www.zadarskilist.hr/clanci/13012019/maskovica-han-sampion-slavo-stojanov-i-jos-sestorica-ispred-zlatnog-generala

Pročitano 2122 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA