Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

POŽARI U HRVATSKOJ: OBRANA I PREVENCIJA 2019. Nadzornim kamerama upravlja se iz četiri županijska operativna centra – Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika!

Posted On Utorak, 27 studenoga 2018 08:55

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u ponedjeljak, 26. studenog 2018. u Zagrebu na konferenciji pod nazivom "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.", koja se održala u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, AKD-a te Odašiljača i veza.

U sklopu konferencije, ministar Krstičević sudjelovao je na panel raspravi pod nazivom "Obrana od požara u 2019. godini", gdje su svoje sugestije i mišljenja kako poboljšati sustav sigurnosti i prevenciju od požara, uz ministra Krstičevića, dali i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Kruno Jakupčić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić.

Tom prigodom, ministar Krstičević posebnu zahvalu uputio je svim vatrogascima, pilotima i zrakoplovnim tehničarima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, kao i svim građanima za ogroman angažman u ovoj protupožarnoj sezoni.

Ministar je tijekom rasprave rekao da smo uspostavom sustava domovinske sigurnosti već prve godine postigli odlične rezultate te da je njegovom implementacijom poboljšana komunikacija između aktera, što je dovelo do brže reakcije. "Izgradili smo sustav koji počiva na partnerstvu za sigurnost, odnosno zajedništvu, združenom djelovanju i sinergiji svih sastavnica sustava, lokalne zajednice i građana," rekao je ministar Krstičević, poručivši kako je i ova konferencija potvrda suradnje svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.
Ministar je objasnio kako najznačajniji iskorak i poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu predstavlja novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

"Kroz Operativno vatrogasno zapovjedništvo dobili smo brz protok informacija na osnovu kojih se mogu donositi odluke i brže angažirati snage i tehnike. Upravo je ovo zapovjedništvo pokazalo sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara," naglasio je ministar Krstičević te dodao kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta, odnosno cijelog sustava domovinske sigurnosti, bitno utjecao na smanjeni broj požara.

"Također, novost ovogodišnje PP sezone su i besposadne letjelice, koje su korištene u cilju protupožarnog izviđanja i snimanja iz zraka te prijenosa slike u realnom vremenu, kao i korištenje pjenila za gašenje, što je uvelike povećalo učinkovitost u gašenju požara," pojasnio je ministar.

Konferenciji su nazočili i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice RH Vlado Galić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Tomislav Vacenovski, umirovljeni general Mladen Markač, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, župan Zadarske županije Božidar Longin i mnogi drugi.

Sudionici konferencije raspravljali su o ključnim temama vezanim za aktivnosti koje su poduzete u sklopu obrane od požara u sezoni 2018. godine te kako i na koji način poboljšati preventivu požara i sanaciju opožarenih područja u 2019. godini.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov pojasnio je proceduru donošenja odluka u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu: "Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska su prenijele ovlasti na niže razine čime je omogućena brzina odlučivanja u danom trenutku, što je ključno za što brži angažman svih snaga i tehnike Hrvatske vojske".

U panel raspravi iz publike se uključio i zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zb HRZ-a bojnik Tomislav Vacenovski, koji je sudionike konferencije još jednom detaljno upoznao s mogućnostima kanadera za vrijeme gašenje požara te je podsjetio na njihov značaj prilikom pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu. 
Također, rekao je kako se posebna pozornost treba posvetiti prevenciji na onim lokalitetima gdje se pokazalo kako djelovanje kanadera nije moguće. 

Uvodnu prezentaciju o rezultatima ovogodišnje protupožarne sezone te prijedlogu mjera i aktivnosti za 2019. godinu održao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasivši kako statistički podaci o nastalim požarima i izgorenim površinama, kao i angažiranim vatrogasnim snagama pokazuju da je požarna sezona 2018. bila znatno blaža od prethodne u kojoj nije bilo direktnih značajnijih većih šteta za građane RH, turiste i njihovu imovinu, čemu je zasigurno pridonijelo zajedničko djelovanje Ministarstava obrane, unutarnjih poslova i poljoprivrede te vatrogasaca i svih sudionika sustava domovinske sigurnosti, kao i povoljniji vremenski uvjeti, svijest među ljudima o opasnosti požara i strah od represivnih mjera. "U PP sezoni 2018. bilo je 68% manje požara i 96% manje izgorjele površine u odnosu na 2017. i 39% manje požara i 90% manje izgorjele površine u odnosu na 10-godišnji prosjek," rekao je Tucaković, zaključivši kako je potrebno nastaviti s unaprjeđivanjem provedbe preventivnih mjera zaštite od požara na svim razinama.

Predsjednik Uprave Odašiljača i veza Mato Botica prezentirao je sustav kamera za ranu detekciju požara koji se temelji na primijenjenoj umjetnoj inteligenciji "OIV Fire Detect Al", naglasivši kako je rana intervencija požara pola obavljenog posla. "Riječ je o sustavu od 86 kamera koje su postavljene na 43 lokacije koje su stručnjaci identificirali kao najugroženijim u smislu rizika od izbijanja požara. Njima se upravlja iz četiri županijska operativna centra – Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika," rekao je Botica, navodeći kako su sustav prepoznale Crna Gora, Grčka i Italija.

O velikim požarima koji su ljetos poharali Grčku govorio je voditelj vatrogasnih operacija i meteorolog u Centru za njihovu koordinaciju Nikolaos Iliopoulos, koji je istaknuo da je Grčka, kao i Hrvatska, uspjela smanjiti broj požara i površina koja je njima zahvaćena te da također koristi napredni sustav za upravljanje incidentima, zahvaljujući kojem se efikasnije bori s požarima.
Podsjetimo, u 2018. godini, od 1. siječnja do 18. studenog, zaprimljeno je 190 zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje za gašenjem požara, pri čemu je ostvareno 2325 letova, 496:55:00 sati naleta, izbačeno je ukupno 10711 tone vode i utrošeno 291648 litara goriva i 2538 litara pjenila.

IZVOR: Zadarski.hr

Pročitano 1175 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA