Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren 9. Međunarodni festival čipke u Pagu

Posted On Petak, 22 lipnja 2018 10:18

 

U Pagu je otvoren 9. Međunarodni festival čipke na kojem će u tri festivalska dana svoje čipkarsko umijeće pokazati čipkarice iz Hrvatske (Pag, Lepoglava, Sikirevci, zadruga Ročelica OŠ Jurja Dalmatinca), Poljske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Estonije. Festival je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uz ostalo on je rekao: “Ovaj festival važan je za čuvanje tradicije, našeg naslijeđa i identiteta, on je ujedno izlog naše kulture i kao takav održava se u sjajno vrijeme, kada našu lijepu zemlju posjećuju i turisti kojima na ovaj način pružamo priliku za boljim upoznavanjem Hrvatske i njenog kulturnog naslijeđa. Naše vrijedne čipkarice nisu samo radnice, ove čipke su i umjetnost i vrijeme ispred nas će pokazivati sve više kako se stare vještine i ručni rad cijeni i kako sve više vrijedi. U vremenima smo kada su brojni stari zanati zauvijek izgubljeni, zato možemo biti ponosni na prije svega Paškinje koje su Pašku čipku sačuvale svojoj djeci ali i svima nama. Jer ovo vrijedno naslijeđe nije samo paško i hrvatsko nego i europsko i svjetsko naslijeđe.”
Na svečanosti otvaranja bio je i župan Božidar Longin koji je kazao kako je Pag poseban, a Međunarodni festival čipke u Pagu ima višestruku ulogu. S jedne strane, rekao je, on je prigoda za susret prijatelja iz cijele Europe koje povezuje ljubav prema čipki te razmjenu iskustava i znanja izrade tih raznolikih končanih malih umjetničkih djela a s druge, pak, strane ovo je značajan doprinos kulturnoj ponudi Paga koji u ovo doba godine već pohode mnogi domaći i strani gosti jer im nudi puno više od čistog mora, ugodne klime i vrhunske gastronomije. “A s treće strane festival predstavlja i neku vrstu, uvijek tako potrebne, sinergije među domaćim stanovnicima jer u njegovoj pripremi i provedbi sudjeluju i samostan benediktinki sv. Margarite; u kojem koludrice stoljećima vrijedno čuvaju vrlo stare primjerke čipke, kao i tradiciju njene izrade; i Udruga paških čipkarica Frane Budak, i TZ, i Grad, ali i sve Paškinje i Pažani koji vole svoj grad i njegovu tradiciju”, rekao je župan.
Podsjetio je da je paška čipka prije 8 godina uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. “Činjenica da je kraljica Marija Terezija na svom dvoru imala pašku čipkaricu već je svima znana, a spomenut ću i da je paška čipka kao najvrjedniji suvenir iz Zadarske županije predana pokojnom papi Ivanu Pavlu II. kada je posjetio Zadar, kao i švedskom kralju i mnogim drugim uvaženim gostima”, naveo je župan.
Ovogodišnji Festival čipke u Pagu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Organizatori su Grad Pag i TZ Grada Paga te Udruga čipkarica “Frane Budak”.

Foto: Jure Orlić

 

Pročitano 833 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2019

Zadarska županija provodi pilot projekt prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na projektu DORY

Zadarska županija provodi projekt u posebnom području Podvelebitskog kanala na području…
veljače 19, 2019

Zadarska županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima i obrtnicima

Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u…
veljače 18, 2019

Županijska lučka uprava u ovoj godini planira povećati prihode za osam posto

Župan Božidar Longin, na 14. sjednici kolegija župana dao je suglasnost na Godišnji…
veljače 13, 2019

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu

Obilježen Dan sjećanja za razaranje Franjevačkog samostana i crkve u Donjem Karinu U…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA