Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Otvoren 9. Međunarodni festival čipke u Pagu

Posted On Petak, 22 lipnja 2018 10:18

 

U Pagu je otvoren 9. Međunarodni festival čipke na kojem će u tri festivalska dana svoje čipkarsko umijeće pokazati čipkarice iz Hrvatske (Pag, Lepoglava, Sikirevci, zadruga Ročelica OŠ Jurja Dalmatinca), Poljske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Estonije. Festival je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uz ostalo on je rekao: “Ovaj festival važan je za čuvanje tradicije, našeg naslijeđa i identiteta, on je ujedno izlog naše kulture i kao takav održava se u sjajno vrijeme, kada našu lijepu zemlju posjećuju i turisti kojima na ovaj način pružamo priliku za boljim upoznavanjem Hrvatske i njenog kulturnog naslijeđa. Naše vrijedne čipkarice nisu samo radnice, ove čipke su i umjetnost i vrijeme ispred nas će pokazivati sve više kako se stare vještine i ručni rad cijeni i kako sve više vrijedi. U vremenima smo kada su brojni stari zanati zauvijek izgubljeni, zato možemo biti ponosni na prije svega Paškinje koje su Pašku čipku sačuvale svojoj djeci ali i svima nama. Jer ovo vrijedno naslijeđe nije samo paško i hrvatsko nego i europsko i svjetsko naslijeđe.”
Na svečanosti otvaranja bio je i župan Božidar Longin koji je kazao kako je Pag poseban, a Međunarodni festival čipke u Pagu ima višestruku ulogu. S jedne strane, rekao je, on je prigoda za susret prijatelja iz cijele Europe koje povezuje ljubav prema čipki te razmjenu iskustava i znanja izrade tih raznolikih končanih malih umjetničkih djela a s druge, pak, strane ovo je značajan doprinos kulturnoj ponudi Paga koji u ovo doba godine već pohode mnogi domaći i strani gosti jer im nudi puno više od čistog mora, ugodne klime i vrhunske gastronomije. “A s treće strane festival predstavlja i neku vrstu, uvijek tako potrebne, sinergije među domaćim stanovnicima jer u njegovoj pripremi i provedbi sudjeluju i samostan benediktinki sv. Margarite; u kojem koludrice stoljećima vrijedno čuvaju vrlo stare primjerke čipke, kao i tradiciju njene izrade; i Udruga paških čipkarica Frane Budak, i TZ, i Grad, ali i sve Paškinje i Pažani koji vole svoj grad i njegovu tradiciju”, rekao je župan.
Podsjetio je da je paška čipka prije 8 godina uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. “Činjenica da je kraljica Marija Terezija na svom dvoru imala pašku čipkaricu već je svima znana, a spomenut ću i da je paška čipka kao najvrjedniji suvenir iz Zadarske županije predana pokojnom papi Ivanu Pavlu II. kada je posjetio Zadar, kao i švedskom kralju i mnogim drugim uvaženim gostima”, naveo je župan.
Ovogodišnji Festival čipke u Pagu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Organizatori su Grad Pag i TZ Grada Paga te Udruga čipkarica “Frane Budak”.

Foto: Jure Orlić

 

Pročitano 1037 puta

Zadnje objave

lipnja 19, 2019

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna…
lipnja 19, 2019

Skrb za osobe starije životne dobi - radionica

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade U Zadru, 19. lipnja 2019.…
lipnja 18, 2019

Sigurnost je hrvatski brend koji raste svake godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera…
lipnja 18, 2019

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

U prvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA