Okrugli stol „ Problematika novih psihoaktivnih tvari“.

Posted On Četvrtak, 07 prosinca 2017 14:51

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u srijedu, 6. prosinca održan je Okrugli stol na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“. Događaj je održan u organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga -15. prosinca svake godine.

Predavanje na temu održala je Smilja Bagarić, stručna savjetnica iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Među ostalim predstavljena je definicija novih psihoaktivnih tvari koje se definiraju kao tvari bez terapijske vrijednosti koje utječe na mentalno zdravlje, ponašanje i percepciju i predstavlja prijetnju javnom zdravlju usporedivu s tvarima koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Navedeni sintetički spojevi dijele se u sljedeće skupine: sinetetske kanabinoide, sintetske katione, fenetilamine ,piperazine itd. Obično se prodaju u tzv smart/head shopovima koji se nalaze u većim gradskim središtima te putem interneta i društvenih mreža pod oznakama „osvježivači prostora“, „mirisne soli“ „ ukrasno bilje“ u vizualno uočljivim pakiranjima po relativno povoljnim cijenama što ih čini lako dostupnima. Konzumacija navedenih psihoaktivnih tvari u kraćem vremenskom razdoblju ima višestruko štetnije posljedice po zdravlje i život osobe nego konzumacija opijata što je nažalost potvrđeno primjerima nesretnih slučajeva smrti mladih osoba i u našoj zemlji.

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije na čelu s predsjednicom Povjerenstva Marijom Pupić- Bakrač, zamjenicom voditeljice Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo , socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije gospodin Bernard Maruna, voditeljica Službe za prevenciju izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar Stela Klepac Erstić, koordinatori i voditelji školskih preventivnih programa za osnovne i srednje škole, predstavnici pravosudnih institucija u Zadru, predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i suzbijanjem zlouporabe droga na području Zadarske županije i ostala zainteresirana javnost.

Pročitano 81 puta
prosinca 14, 2017

Ministar Marić u Zadarskoj županiji: Potpisana četiri ugovora

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji gdje je…
prosinca 14, 2017

Posjet predstavnica češko-slovačke udruge Oko Jadrana i saborskog zastupnika Vladimira Bileka

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Bernard Maruna, primili su u Domu županije, u…
prosinca 13, 2017

Župan posjetio djecu na Odjelu pedijatrije

U povodu blagdana sv. Lucije, župan Božidar Longin posjetio je u srijedu, 13. prosinca…
prosinca 06, 2017

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 12. prosinca…
prosinca 06, 2017

Župan primio učenike iz Stankovaca

Učenici 3. razreda osnovne škole Petar Zoranić iz Stankovaca predvođeni učiteljima i…