Okrugli stol „ Problematika novih psihoaktivnih tvari“.

Posted On Četvrtak, 07 prosinca 2017 14:51

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u srijedu, 6. prosinca održan je Okrugli stol na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“. Događaj je održan u organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga -15. prosinca svake godine.

Predavanje na temu održala je Smilja Bagarić, stručna savjetnica iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Među ostalim predstavljena je definicija novih psihoaktivnih tvari koje se definiraju kao tvari bez terapijske vrijednosti koje utječe na mentalno zdravlje, ponašanje i percepciju i predstavlja prijetnju javnom zdravlju usporedivu s tvarima koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Navedeni sintetički spojevi dijele se u sljedeće skupine: sinetetske kanabinoide, sintetske katione, fenetilamine ,piperazine itd. Obično se prodaju u tzv smart/head shopovima koji se nalaze u većim gradskim središtima te putem interneta i društvenih mreža pod oznakama „osvježivači prostora“, „mirisne soli“ „ ukrasno bilje“ u vizualno uočljivim pakiranjima po relativno povoljnim cijenama što ih čini lako dostupnima. Konzumacija navedenih psihoaktivnih tvari u kraćem vremenskom razdoblju ima višestruko štetnije posljedice po zdravlje i život osobe nego konzumacija opijata što je nažalost potvrđeno primjerima nesretnih slučajeva smrti mladih osoba i u našoj zemlji.

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije na čelu s predsjednicom Povjerenstva Marijom Pupić- Bakrač, zamjenicom voditeljice Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo , socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije gospodin Bernard Maruna, voditeljica Službe za prevenciju izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar Stela Klepac Erstić, koordinatori i voditelji školskih preventivnih programa za osnovne i srednje škole, predstavnici pravosudnih institucija u Zadru, predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i suzbijanjem zlouporabe droga na području Zadarske županije i ostala zainteresirana javnost.

Pročitano 330 puta
ožujka 19, 2018

Letački program „Pukovnik Mirko Vukušić“

U povodu Dana postrojbe 93. zrakoplovna baza organizira Letački program „Pukovnik Mirko…
ožujka 15, 2018

Predstavljen program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome“

U organizaciji Županijske komore Zadar održan je četvrti po redu Regionalni forum…
ožujka 14, 2018

Najava radionice pletenja maslinovih grančica

U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog…
ožujka 09, 2018

Sjednica Radne skupine za odnose s javnošću: Zajedničkim projektima jačati kapacitete i komunikaciju s građanima

Prepoznajući važnost dobrog dijaloga s medijima i zainteresiranom javnošću Izvršni odbor…
ožujka 08, 2018

ŽUPAN I SURADNICI POSJETILI OPĆINU STARIGRAD

Župan Božidar Longin sa svojim suradnicima, zamjenicima župana i pročelnicima Upravnih…