Veleposlanik Narodne Republike Kine posjetio Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 24 listopada 2017 12:52

U utorak, 24. listopada 2017. godine u radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Narodne Republike Kine NJ.E. Hu Zhaoming. On je održao radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem koji su mu predstavili razvojne i gospodarske mogućnosti Zadarske županije i Grada Zadra.

„Zadarska županija sa svim svojim raznolikim bogatstvom krajolika, kulture a posebno bogatstvom običaja, gradi i upisuje svoje ime na popisu uspješnih hrvatskih regija“, rekao je na sastanku predstavljajući županiju župan Božidar Longin i dodao da se Zadarska županija, uvažavajući vizije lokalnih zajednica, intenzivno uključila u postupak koji dovodi do pametne specijalizacije regije upravo kroz identificiranje konkurentnih sektora, prioriteta županija. „Sektorske analize pokazale su smjer kojim treba voditi daljnji razvoj. Unaprjeđenje gospodarstva putem razvoja lokalnih proizvoda i tržišta, poslovnog okružja, obuke okrenute lokalnim potrebama, izgradnja povezanih i jakih lokalnih zajednica, snažni su alati za osiguranje boljih uvjeta življenja.“, istaknuo je župan na radnom dijelu.

Dodao je i da su Centri kompetencije specijalizirani poslovni subjekti koji provode projekte razvojnog ili proizvodnog karaktera i razvijaju kompetencije u pojedinim područjima, te ih upoznao sa svakim pojedinačno.

Na sastanku se razgovaralo o četiri važne teme- turizmu , razvoju infrastrukture, obostrane trgovine i znanstveno-kulturnoj suradnji. Kako je istaknuo župan Longin, zainteresirani su za ulaganja u zdravstveni turizam, lučku, zračnu, pomorsku i željezničku infrastrukturu, trgovinu te u znanstveno-kulturnom dijelu za razmjenu studenata. „Mi smo predstavili Grad Zadar kao Vrata Zadra, i Luku Zadar koja će skratiti dotok roba na prostor južne Europe za 8 do 12 dana“, rekao je župan Longin.

Veleposlanik Narodne Republike Kine NJ.E. Hu Zhaoming rekao je kako je došao u Zadar da bi uspostavio suradnju između Hrvatske i Kine u kojoj vidi veliki potencijal. Istaknuo je kako potiču kineske turiste da posjete Zadar i Zadarsku županiju, a poduzetnike da ulažu u infrastrukturu i turizam ove regije. Spomenuo je kako je kineska narodna medicina ovdje popularna, a što je tiče trgovine Kina je postala najveće potrošačko društvo u svijetu. Potičemo da plasirate više svojih proizvoda u Kinu kao što je tuna, ali i poljoprivredne proizvode“, rekao je veleposlanik NJ.E. Hu Zhaoming i dodao da je položaj Zadarske županije strateški što se tiče trgovine i da s tim u vezi potiču svoje poduzetnike da ulažu u infrastrukturu na ovome području, kao i u poslovne zone.

Također je rekao kako je upoznat sa posljedicama poplave koja je zadesila našu županiju, posebno Grad Nin te je Veleposlanstvo Kine odlučilo dati novčani iznos od 40.000 kuna za sanaciju šteta u tom gradu.

U 18 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Nj.E. Hu Zhaoming održat će predavanje o razvoju Kine te bilateralnim odnosima između Kine i Hrvatske pod nazivom "To build a new bridge of China-Croatia Cooperation" te se susresti s predstavnicima Sveučilišta.

Pročitano 178 puta
siječnja 16, 2018

U nedjelju koncert Klape Sv. Juraj i orkestra HRM

Koncert klape HRM “Sveti Juraj” i orkestra HRM održat će se u Hrvatskom narodnom…
siječnja 15, 2018

Predstavljena monografija o slavnoj zadarskoj 112. brigadi

U Kazalištu lutaka Zadar predstavljena je monografija o slavnoj zadarskoj 112. brigadi,…
siječnja 15, 2018

Svečano obilježen Dan grada Biograda

Biograd je u petak proslavio Dan Grada i skorašnji blagdan svoje nebeske zaštitnice Svete…
siječnja 12, 2018

Predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica

U Domu Zadarske županije danas je predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice Vojno…
siječnja 11, 2018

Objavljen pozivni natječaj za dodjelu javnih priznanja zadarske županije

Dana 10. siječnja 2018. godine objavljen je Pozivni natječaj za dostavu prijedloga za…