Održana početna konferencija projekta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 25 svibnja 2017 14:59

U četvrtak, 25. svibnja 2017. u Velikoj vijećnici Doma županije, održana je početna konferencija projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i depriviran područja kroz ulaganja u potrebe pružatelje usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije 17. ožujka 2017. godine donijelo je odluku o financiranju projektnog prijedloga Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i depriviran područja kroz ulaganja u potrebe pružatelje usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ovom odlukom odobrena su sredstva za financiranje projekta prijavitelja Zadarske županije ukupne vrijednosti 1.929.737,01 HR od kojih je 1.640.276,45 HRK bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a 289.454,55 HRK sufinancira Zadarska županija. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 23. ožujka 2017. godine, a provedba ugovorenih aktivnosti traje od 10. travnja 2017. godina do 10. listopada 2018. godine. Svrha projektnih aktivnosti je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s fokusom na udaljena i deprivirana područja što se planira postići nabavom dijagnostičko- terapijske i medicinsko-tehničke opreme kojom se doprinosi proširenju usluga PZZ-a na otočnom području županije te, posljedično, smanjivanju upućivanja pacijenata u bolnice za 5%.

Vrijednost dijagnostičko-terapijske i ostala medicinske opreme je oko 1.000.000,00 HRK, i to za ordinacije opće/obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujući i otok Molat), Pašmanu/Neviđane i Dugom otoku/Božava. U pitanju je oprema koja se koristi u ordinacijama opće/obiteljske medicine poput prenosivih EKG aparata, otoskopa, oftalmoskopi, aspiratora, mobilnih aparata za davanje kisika s pripadajućim setovima za reanimaciju, kirurških lampi i setova za malu kirurgiju, spirometara, sterilizatora, lampi za terapiju kroničnih rana, stolnih tlakomjera, liječničkih torbi za pregled; kufera za reanimaciju mjernih stanica za visinu i težinu, ormara za instrumente i stolova za preglede. Osim opreme za djelatnost opće/obiteljske medicine na Pagu će se za djelatnost zdravstvene zaštite žena nabaviti ultrazvučni aparat i sonda te amnioskop i kolposkop, a za djelatnost dentalne zdravstvene zaštite stomatološka stolica s pripadajućim instrumentima.. Preostali dio sredstava, oko 600.000,00 HRK, namijenjeno je manjim infrastrukturnim zahvatima koji će se obaviti u Povljani na Pagu (zamjena prozora i vrata, radovi na krovištu, fasaderski radovi i dr.), a u Žmanu na Dugom otoku bit će nabavljena i ugrađena platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću. S obzirom da promicanje horizontalnih politika EU mora biti vidljivo u svakom projektu financiranom bespovratnim sredstvima, provest će se edukacija zaposlenika u smislu promicanja ravnopravnosti spolova i zabrane diskriminacije. Također, u smislu podržavanja politike održivog razvoja, analizirat će se postojeći način odvoza infektivnog otpada s otočnih lokacija te izraditi plan i mjere za njegovo unaprjeđenje. Isto tako, u skladu s politikom EU o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom, u ordinaciji na Viru će biti postavljen poseban LCD display prikladan za informiranje za osobe oštećenog vida.

Projektni tim:

Franka Krajnović, voditeljica projektnog tima, UO za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije

Anita Mijić, stručnjakinja za javnu nabavu, UO za društvene djelatnosti Zadarske županije

Marina Čavić, projektna koordinatorica, Dom zdravlja Zadarske županije

 

 

Pročitano 397 puta
siječnja 19, 2018

25. obljetnica VRO Maslenica: Otvorena izložba učeničkih radova

U Kazalištu lutaka Zadar otvorena je izložba odabranih učeničkih radova na temu VRO…
siječnja 19, 2018

Predsjednik HKD Napredak posjetio Zadarsku županiju

Povodom predstavljanje svoje knjige u Zadru te održavanja izborne Skupštine zadarske…
siječnja 18, 2018

Predstavljen projekt „Partnerstvo za zdravlje“ HLK

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb,…
siječnja 18, 2018

Posebna regulacija prometa za vrijeme trajanja programa 25. obljetnice VRO Maslenica

U sklopu obilježavanja 25. Obljetnice VRO Maslenica u Zadru se organizira niz svečanosti,…
siječnja 17, 2018

Prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Zadarska županija je u suradnji s Parkom prirode Velebit, 12. siječnja 2018. godine, u…