Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otoci Zadarske županije potpisali Deklaraciju o pametnim otocima

Posted On Ponedjeljak, 17 rujna 2018 11:00

U organizaciji Otočnog sabora, načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, potpisali su u Maloj vijećnici Zadarske županije Deklaraciju o pametnim otocima.

Govoreći o inicijativi Pametni otoci i uključivanju naših otoka u nju, župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je kako smo i mi dio velike europske obitelji, a strategija Europske unije jasno se zalaže za održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja.

„Gotovo svi europski otoci imaju slične priče. Unatoč brojnim problemima s kojima se otoci suočavaju, s naglaskom na kontinuiranu depopulaciju, ovaj  je projekt usmjeren na pronalaženje konkretnih rješenja. Inicijativa Pametni otoci želi da otoci postanu pametne, uključive i uspješne zajednice. U tom smislu će poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenja održivog  transporta, smanjenja i ponovne upotrebe otpada, jačanja socijalne inkluzije te sveukupne promjene prema održivom i odgovornom turizmu svih oblika“, poručio je župan Longin.

Inicijativa Pametni otoci zalaže se za poticanje lokalnog razvitka i prosperiteta te doprinosu EU ciljevima na području energetike, klimatskih promjena i prilagodbi, inovacija, cirkularne ekonomije, transporta i mobilnosti, plavog rasta i digitalne agende za Europu.

„Napravljen je i korak dalje, a on se odnosi na jačanje sinergija između energetike, transporta i IKT-a, uz uključivanje tema vezanih uz vodu i otpad, po principu cirkularne ekonomije. Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava razmišljati kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održivom i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale (geografske elemente, prirodne i ljudske resurse, proizvode)“, istaknuo je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Prošle godine Deklaraciju je potpisao i Grad Zadar za svojih sedam otoka koji mu administrativno pripadaju – Iž, Ravu, Molat, Ist, Silbu, Premudu i Olib. Do sada je deklaraciju potpisalo oko 200 otočnih zajednica Europe, a u Hrvatskoj su među potpisnicima gradovi Krk i Korčula te općine Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo.

Pročitano 2111 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA