Zadarska županija odobrila oko milijun kuna za potpore u poljoprivredi

Posted On Četvrtak, 26 srpnja 2018 09:12

Temeljem Odluke o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2018. godinu odobreno je 99 zahtjeva do maksimalnog iznosa raspoloživog u proračunu za navedenu aktivnost, odnosno 926.862,20 kuna. Odluku je potpisao župan Zadarske županije Božidar Longin na prijedlog Povjerenstva za odobravanje potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a zahtjevi su odobreni prema redoslijedu zaprimanja. Zadarska županija petu godinu zaredom putem javnog poziva dodjeljuje potpore iz područje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je 40.000,00 kn, ukoliko se javi na više mjera.

Potencijal naše poljoprivrede je iznimno velik, a Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina, kroz potpore za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava. Uz to, smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koji imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Veliku pozornost posvetili smo i razvoju mreže sustava navodnjavanja, sve s ciljem da Zadarska županija ostvari maksimalni poljoprivredni potencijal“, poručio je župan Longin.

Od ukupno, u predviđenom roku, pristiglih 270 zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2018. godini, odbijeno je samo šest zahtjeva koji nisu prijavljeni u skladu s uvjetima iz Javnog poziva.

Od odobrenih 99 zahtjeva za potporu, dva zahtjeva se odnose na Mjeru 1 'Potpora uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta' (ukupni iznos sufinanciranja: 10.936,03 kn), sedam zahtjeva se odnosi na Mjeru 2 'Potpora za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju ili rekonstrukciju objekata za proizvodnju i dokumentacije za nacionalne i međunarodne fondove' (47.160,00 kn), 77 zahtjeva se odnosi na Mjeru 3 'Potpora razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje' (741.706,82 kn), osam zahtjeva se odnosi na Mjeru 8 'Potpora za certificiranje i marketinšku pripremu proizvoda' (20.098,76), dok se pet zahtjeva odnosi na Mjeru 9 'Potpora za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu' (106.960,59 kn).

Ovakve potpore su iznimno značajne, pogotovo za nas 'male' proizvođače. Uz pomoć ovih sredstava nastojimo ulagati u dodatni razvoj proizvodnje, a bez potpora institucija sve bi to išlo znatno sporije. Mi smo tijekom posljednjih nekoliko godina uložili značajna sredstva u opremu. Na taj način se podiže razina kvalitete naših proizvoda, ali je to ujedno dodatan vjetar u leđa za promociju naših proizvoda, kao i poljoprivrednih potencijala Zadarske županije“, rekao nam je Mario Fiolić iz tvrtke Tantum, koja proizvodi sve popularnija vina i likere Fiolić.   

Posebno je značajno istaknuti da su od 99 odobrenih zahtjeva za  potporu, čak  54 nova korisnika koji do sada nisu koristili ovaj vid potpora Zadarske županije.

Trenutno je odobreno 99 zahtjeva, a nastojat ćemo taj broj povećati, kao što smo to činili i prethodnih godina sukladno sredstvima iz rebalansa proračuna. Iz godine u godinu interes za  potporama je sve veći, što nam daje za pravo reći da su ove potpore dobro pripremljene i prihvaćene od strane malih poljoprivrednih gospodarstava kojima su one upravo i namijenjene. Značajno je za istaknuti da je pri tome bonus od 20 posto koristilo 27 mladih poljoprivrednika, šest ekoloških proizvođača te 12 poljoprivrednih gospodarstava s otoka“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

Pročitano 150 puta
kolovoza 13, 2018

Župan Longin čestitao braći Fantela na zlatu

Župan Zadarske županije Božidar Longin uputio je čestitku zadarskim jedriličarima Šimi i…
kolovoza 13, 2018

Svečano obilježen Dan općine Stankovci

U Stankovcima je, uoči blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice tog mjesta svečano…
kolovoza 02, 2018

Svečano obilježen Dan općine Pakoštane

Prigodnim programom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u Maškovića hanu…
kolovoza 01, 2018

Zadarska županija obilježava 23. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja

Diljem Zadarske županije, prigodnim programom, obilježit će se 23. obljetnica vojno…
srpnja 31, 2018

Zadarska županija zapošljava 69 pomoćnika u nastavi

Zadarska županija u sklopu projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA