Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan s (grado)načelnicima: Priprema turističke sezone u prvom planu

Posted On Srijeda, 06 lipnja 2018 16:36

S ciljem nastavka dogovorene suradnje Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave, župan Božidar Longin u Domu županije održao je redovni radni sastanak s predstavnicima gradova i općina. Među brojnim aktualnim temama razgovaralo se i o pripremi ljetne sezone.

S obzirom na očekivane brojke dolazaka turista u sezoni, trebamo biti u redovitoj koordinaciji sa svim službama. Prošle sezone su nas pogodile elementarne nepogode, u prvom redu požari tijekom ljetne sezone, a ove godine poučeni tim iskustvima moramo biti maksimalno spremni. Sljedeći tjedan sastat ćemo se i s predstavnicima policije, carine, lučke kapetanije i lučkih uprava kako bi dogovorili strategiju za ljetnu sezonu, odnosno kako bismo spriječili brojne potencijalne prekršaje poput divljih čartera, kampera, vezova i glisiranja. Reda mora biti i drago mi je da smo svi na istom tragu“, rekao je župan Longin. 

Za dodatno podizanje razine turizma važna je i infrastruktura, kao i zaštita okoliša. Iz tog su razloga vodovod i odvodnja imali posebnu važnost na današnjem sastanku.

Često ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda kao jedan od ključnih projekata za razvoj svake jedinice lokalne samouprave, koji uvelike utječe na naš turizam i poboljšava kvalitetu života stanovnika. U vrlo naprednoj fazi su četiri velike aglomeracije u Zadarskoj županiji, biogradska aglomeracija koja uključuje otok Pašman, aglomeracija Preko – Kali, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija koja uključuje grad Nin i općine Privlaka, Vrsi i Vir, za koju je već popisan ugovor vrijedan 400 milijuna kuna. Već smo održali nekoliko radnih sastanaka s ciljem da sve preostale jedinice lokalne samouprave, uključimo u zajedničku aglomeraciju koju smo nazvali Novigradsko more. Jedan od ključnih ciljeva mojeg mandata je riješiti pitanje vodovoda i odvodnje u svim dijelovima Zadarske županije“, poručio je župan Longin nakon redovnog sastanka s čelnicima gradova i općina.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je načelnik općine Sali Zoran Morović.

Zahvaljujem županu Longinu koji je požurio projekt vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Studijom je zaključeno da je najbolje rješenje povezivanje vodovoda s kopna preko otoka Ugljana. Mi na Dugom otoku zimi imamo 1500 stanovnika, a taj broj ljeti dođe i do 10 tisuća. Vjerujem da ćemo uz pomoć županije riješiti potrebnu projektnu dokumentaciju da se projekt privede do razine kandidiranja za EU sredstva. Za ovu sezonu bit ćemo spremni, a vodu ćemo dobiti vodonoscima i cisternama“, istaknuo je Morović.

Načelnik Općine Poličnik i saborski zastupnik Davor Lončar uz najavu novih projekata u poslovnim zonama koji bi trebali osigurati više od 1500 novih radnih mjesta, pohvalio se  i zamahom ruralnog turizma u svojoj općini.

Trenutno imamo stotinjak kuća za odmor i čak 60 bazena, koji su u velikoj mjeri sufinancirani sredstvima EU ili Ministarstva turizma. Apartmani su popunjeni od svibnja do listopada, a rezervacija ima kroz cijelu godinu“, kazao je Lončar.

Načelnik Općine Sv. Filipa i Jakov Zoran Pelicarić također se pohvalio sve većim brojem kuća za odmor u zaleđu.

Mi smo Zadarska županija 'u malom', jer u sastavu općine imamo otok Babac, tri priobalna mjesta i tri mjesta u zaleđu. Očit je napredak turizma u zaleđu, a tamošnje kuće za odmor bilježe i veću popunjenost od apartmana uz more. Moram pohvaliti župana Longina koji je uveo ovu praksu i sa svojim suradnicima ulaže veliku energiju kako bi održao redovite sastanke s JLS-ima, koji su ponekad teški, ali i neophodni. Longin i na nacionalnoj razini lobira za nas, pogotovo u Hrvatskim vodama gdje je u Upravnom vijeću i to nam je izuzetno važno“, poručio je Pelicarić.

Pročitano 752 puta

Zadnje objave

ožujka 13, 2019

NASTAVAK 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije prekinute dana 13. ožujka…
ožujka 08, 2019

Plenković s ministrima obišao projekte u Ninu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u završnom dijelu jučerašnjeg posjeta Zadarskoj…
ožujka 07, 2019

Premijer na Ugljanu i Pašmanu

Obilazak radova na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani Predsjednik Vlade Andrej…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA