Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoreni 20. Dani masline: Od marendina do stručnog izleta na Ugljan

Posted On Petak, 04 svibnja 2018 16:09

Prigodnom svečanosti u Gradskoj loži otvoreno je 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline Zadar, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz humanitarni maslinarski marendin koji je održan na Narodnom trgu, u petak poslijepodne održat će se stručna predavanja na Sveučilištu u Zadru. Za subotu je organiziran stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici posjetiti Mulinski tijesak, najstarije nalazište antičke uljare na Mediteranu, a u Preku će uz pokaznu vježbu rezidbe maslina, pod palicom šefa kuhinje Renata Kraljeva, biti održano i treće međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta.

Na svečanom otvaranju uručena su godišnja priznanja – nagradu „Dr. sc. Ante Medin“  posthumno je dobio prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru uručeno je Miodragu Deši, a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobio je Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Nagrađenima je čestitao župan Božidar Longin istaknuvši kako je svatko od njih dao svoj doprinos razvoju i promociji maslinarstva koje u Zadarskoj županiji ima dugu tradiciju, a kroz zadnjih je dvadesetak godina dobilo novi zamah.

„U našoj županiji tradicija proizvodnja maslinovog ulja stara je dva tisućljeća, od vremena Rimljana i Liburna, o čemu svjedoče i neke od najstarijih maslina na Jadranu poput onih na Ugljanu i Pagu. Potencijal maslinarstva je iznimno velik, a Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina, kroz potpore za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, kao i u podizanje kvalitete postojećih i otvaranje novih agroturističkih gospodarstava“, rekao je župan Božidar Longin.

Od ukupno 200 prijavljenih uzoraka iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore kod otvorenih ulja najviše je bilo zlatnih odličja - čak 68 uz 14 srebrnih i 19 brončanih. U kategoriji pakovina, 84 maslinova ulja je osvojilo zlato, uz 2 srebra i 4 bronce.

„Nama kao organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija. Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje“, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar prisjetivši se ujedno svih onih koji su tijekom ovih 20 godina dali svoj doprinos u organizaciji Dana masline. Posebna priznanja za podršku manifestaciji, povodom jubilarnog 20. izdanja, dobili su Daniel Segarić, Zoran Škrgatić, Denis Ikić i Ivica Katić.

Završna svečanost dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja, kao i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar održat će se će u subotu navečer u restoranu Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.

Pročitano 2205 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA