Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Forum hrvatskih i poljskih regija: Ključ uspjeha leži u uključivanju županija u izradu operativnih programa

Posted On Četvrtak, 12 travnja 2018 10:34

Nakon svečanog otvorenja sedmog Foruma hrvatskih i poljskih regija, koji se od 11. do 13. travnja održava u Poreču, uslijedile su tri panel rasprave. U prvoj raspravi „Strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine“, sudionike Foruma u temu su uveli član Parlamenta i potpredsjednik hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Jacek Protas te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Jedan od sudionika na panelu o navedenoj temi bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je objasnio kako je zajednički cilj svih županija, uz ravnomjerni regionalni razvoj, uključivanje u pregovarački tim za izradu operativnih programa u idućem financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine. „Moramo ispraviti pogreške koje su se događale u prethodnoj financijskoj omotnici jer nije bilo kvalitetne komunikacije s lokalnom i regionalnom upravom. Smatram da ćemo uključivanjem županija u proces izrade zajedničkih strateških dokumenata i pripremu operativnih programa ispraviti te nedostatke. O uspješnom planiranju možemo puno naučiti od naših poljskih prijatelja, s kojima razmjenjujemo dobre i loše primjere iz prakse i na temelju toga učimo.“, rekao je predsjednik Pauk i dodao kako podržava uspostavljanje razvojnih sporazuma od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Panelisti su se složili oko uloge regija u kohezijskoj politici, pri čemu žele biti u ulozi stvaratelja, a ne promatrača. Složili su se kako je uoči izrade novog financijskog okvira Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje potrebno napraviti evaluaciju svega što je dosad napravljeno, kako bi u idućem financijskom razdoblju sredstva EU bila ciljano usmjerena na nekoliko ključnih prioriteta. Panel je zaključen uz napomenu kako se već sada mora strateški razmišljati o razdoblju nakon 2020. godine, pri čemu će jednu od temeljnih uloga imati upravo fondovi Europske unije. Uz predsjednika Pauka, na panelu su sudjelovali i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz, župan Istarske županije Valter Flego, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, maršalek Varminsko-mazurskog vojvodstva Gustaw Marek Brzezin i predsjednik skupštine Lodzskog vojvodstva Marek Mazur.

 

Pročitano 1139 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA