Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svjetski dan voda

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 14:36

 

Danas se obilježava Svjetski dan voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom iz 1993. godine odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Svjetski dan voda se svake godine obilježava uz drugi moto, a tema Svjetskog dana voda 2018. godine je Priroda za vodu. Proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

U prosincu 2016. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju "Međunarodno desetljeće (2018-2028) za akciju - Voda za održivi razvoj"  kako bi se stavio veći fokus na vode tijekom deset godina. Novo desetljeće započinje danas, Svjetskim danom voda 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine. Usmjerit će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i na unapređivanje suradnje i partnerstva na svim razinama s ciljem provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

„Voda je prirodni resurs koji je ključan za život. Mi u Zadarskoj županiji na svu sreću imamo dovoljno pitke vode i to je naše prirodno bogatstvo koje moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Moramo biti pažljivi prema prirodi, jer ako ne postupamo savjesno onda nam se mogu dogoditi brojne elementarne nepogode, poput poplava i suša koje su zadesile naš kraj posljednjih godinu dana. Svjesni smo, također, da postoje dijelovi naše županije, pogotovo na otocima i udaljenim mjestima u zaleđu, koji još nemaju vodovod i želimo u narednom razdoblju doći do standarda da svako mjestu u našoj županiji ima pitku vodu. Bez toga nema razvoja“, poručio je povodom Svjetskog dana voda župan Zadarske županije Božidar Longin.

 

Pročitano 3323 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA