Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Poljoprivredna škola Stanka Ožanića dobila moderni sustav navodnjavanja

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 10:17

Izraelska tvrtka Netafim i veleposlanstvo države Izrael u Hrvatskoj donirali su poljoprivredno-veterinarskoj školi Stanka Ožanića sustav za navodnjavanje. Tom prigodom na donaciji je zahvalio zamjenik župana Šime Mršić koji je kazao da Zadarska županija ulaže puno u poljoprivredu te da ima 4 velika sustava navodnjavanja. “Sveukupno je time pokriveno više od dvije tisuće hektara zemlje”, istaknuo je Mršić.

 “Ulažemo puno i u edukaciju poljoprivrednika, a u Zemuniku Donjem radit cemo poljoprivredno-edukacijski centar”, rekao je Mršić.

Na današnjoj primopredaji sustava navodnjavanja nazočna je bila i zamjenica veleposlanice države Izrael u Hrvatskoj Irit Shneor, predstavnik tvrtke Netafin Itai Rosenberg te ravnateljica škole Jelena Gulan.Ravnateljica Gulan kazala je kako će ovaj sustav navodnjavanja biti  koristan za buduće generacije studenata i učenika.

 Ovo nije bio prvi susret ove škole  i tvrtke Netafim. U sklopu projekta  Primjenjeno inovativnih metoda podučavanja i komunikacije sukladno  smjernicama ruralnog razvoja, a financirano sredstvima EU, prošle je  godine održana obuka hidroponskog uzgoja jagoda za nastavnike i  učenike Ožanićeve škole.

Inače, izraelska visoko inovativna industrija navodnjavanjem je stekla  svjetsku reputaciju te se više od 80 posto proizvoda izvozi. Izrael prednjači u novim tehnologijama navodnjavanja  u sustavu i priboru. Njihov  računalno kontroliran sustav navodnjavanja štedi ogromne količine vode i omogućava opskrbu gnojivom zajedno s vodom. Izrael je danas  država od koje uče sve države svijeta kada su u pitanju agrotehnologije.

“U našoj je zemlji 60 posto površine pustinja, te smo morali stvoriti „čudo“ kako bi danas 95 posto hrane koju proizvodimo za svoje potrebe, točnije voće i povrće, raslo upravo u dvije pustinje. Zato smo svjetski lider u agrotehnologiji i izumitelji navodnjavanja kap po kap, te sam iznimno sretna što ćemo jedan takav sustav darovati upravo srednjoj školi. Učenici će puno naučiti, ali i sve nove generacije “– rekla je Irit Shneor.

predstavnik tvrtke Netafim Itai Rosenberg, uz izražavanje zadovoljstva da se sustav donira upravo školi u kojoj će učiti i naredne generacije, rekao da Hrvatska i Izrael mogu izmjenjivati „značajne informacije o poljoprivredi“.

Pročitano 3316 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA