Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sudjelovanje na 2017 Bioeconomy Investment Summit – Helsinki, Finska

Posted On Srijeda, 17 siječnja 2018 17:29

Najveći europski summit za bioekonomiju pod nazivom 2017 Bioeconomy Investment Summit održan je 14. prosinca 2017. godine u glavnom gradu Finske, Helsinkiju. Ovaj događaj nastavak je investicijskog summita za ulaganje u bioekonomiju kojeg je organizirala Europska unija 2015. godine. U sklopu projekta ForBioEnergy sudjelovale su Katerina Skelin, Ana Maver i Marija Krnjajić, službenice Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Na summitu se raspravljalo o potencijalima koje bioekonomija mora ponuditi u izgradnji održive budućnosti te o tome kako mobilizirati investicije za otključavanje tog potencijala. Ključne teme o kojima se raspravljalo bile su sljedeće: regulatorno okruženje za prijelaz prema kružnoj bioekonomiji, bioekonomija proizvoda i usluge lanca vrijednosti (uključujući pitanja održivosti), mogućnosti privatnog i javnog financiranja za bioekonomiju, identifikacija prepreka i ograničenja za ulaganja u bioekonomiju, međunarodna tržišta bioekonomije i razvoj europske strategije bioekonomije.

Više od 30 govornika iz cijelog svijeta podijelilo je svoje mišljenje o tome kako se može povezati gospodarstvo i okoliš s naglaskom da novi napredak u tehnologiji znači da sve što se može proizvesti iz neobnovljivih izvora (nafte, ulja) može biti i iz obnovljivih, bioloških resursa. Postoje ogromne ekološke i poslovne prilike za široku paletu industrija: građevinsku, kemijsku, tekstilnu i energetsku. Bioekonomija kao takva pruža jedinstvenu priliku za izgradnju održive budućnosti.

Sljedeći dan, odnosno 15. prosinca 2017. godine, organiziran je posjet inovativnom centru za pakiranje Stora Enso. Stora Enso je vodeći ponuđač ambalaže, biomaterijala, drveta i papira proizvedenih iz obnovljivih izvora. Inovativni centar za pakiranje inspirativan je prostor za suradnju s kupcima i ostalim dionicima kako bi se utvrdile nove mogućnosti temeljene na obnovljivim materijalima. Djeluje kao izložbeni prostor za isticanje inovacija u ambalaži. To je mjesto za otkrivanje novih ideja, dizajna i razvoja inovacija za tržište. Tijekom posjeta inovativnom centru za pakiranje Stora Enso, održane su prezentacije o budućim obnovljivim materijalima i aplikacijama vezanim za održivu i pametnu ambalažu.

 

Pročitano 4413 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA