Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Predstavljena monografija o slavnoj zadarskoj 112. brigadi

Posted On Ponedjeljak, 15 siječnja 2018 15:42

U Kazalištu lutaka Zadar predstavljena je monografija o slavnoj zadarskoj 112. brigadi, čime je i službeno otpočeo program obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica. Monografiju su predstavili  autori, ratni zapovjednici 112. brigade pukovnici Marko Čulina i Dušan Nikitović, urednik Nedjeljko Jusup, pisac predgovora dr. Zlatko Begonja te brigadni general Mate Viduka.

Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

Preteča knjige bio je feljton koji je u Zadarskom listu izlazio prije sedam godina pod istim naslovom ''112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH''. U međuvremenu je feljton dopunjavan izvornim dokumentima, zapovijedima, zemljovidima,  fotografijama i tekstovima koje se sada mogu pogledati i pročitati na jednom mjestu u monografiji koja će od danas biti dostupna zainteresiranim čitateljima.

- Vrijednost monografije su dokumenti i činjenice, faktografija o istinitim ratnim događajima. Autori ih iznose kronološki, bez iznošenja subjektivnih doživljaja. U monografiji je  kronološki i sistematski objavljeno sve što je relevantno za razumijevanje događaja od iznimnog značenja ne samo za zadarsko područje nego i za cjelokupnu noviju hrvatsku povijest – poručio je recenzent Zlatko Begonja.

Prvo izdanje monografije u 2000 primjeraka otisnuto je u tiskari Sveti Ivan Zelina.

- Ova monografija pisana je i koncipirana je tako da se može pročitati u jednom dahu, ali onima koji su propatili sve nevolje od stvaranja brigade, pa do međunarodnog priznanja i dalje, čitanje neće ići tako lako i brzo. Nekome će možda zasmetati što nije pronašao svoje ime ili  sliku.  Detaljnije  opisane situacije u kojima je sudjelovao sa svojom postrojbom, svojim suborcima. Sigurno je da nikoga od branitelja neće ostaviti ravnodušnim jer svaka rečenica ove knjige za svakoga branitelja, posebno za obitelji poginulih ima svoju dubinu i svoju težinu – dodao je urednik Nedjeljko Jusup.

Uz autore Čulinu i Nikitovića, pisca predgovora povjesničara doc. dr. Zlatka Begonju, stručne recenzente generale Mirka Šundova i Matu Viduku, svoj doprinos monografiji dali su i poznati zadarski fotografi Zvonko Kucelin i Željko Karavida te grafički urednik Arif Sitnica.  Konačan izgled monografije i pripremu za tisak kreirali su Andreja Sečen, Anela Stubičar  i Miljenko Majnarić  u Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

- Vjerujemo da će, nakon ove prve monografije, koja obuhvaća razdoblje od početka neprijateljske agresije do međunarodnog priznanja RH, uskoro uslijediti monografija o cjelovitom putu 112. brigade od njezinog osnivanja pa do kraja Domovinskog rata, do konačnog oslobađanja Domovine u kojemu su njezini pripadnici dali veliki doprinos – istaknuo je pukovnik Marko Čulina.

Kazalište lutaka Zadar bilo je pretijesno za sve koji su željeli nazočiti povijesnom predstavljanju prve knjige o 112. brigadi, koja je uz okolicu Zadra ratovala i na drugim bojištima. Tijekom Domovinskog rata imala je 300 ranjenih, 74 poginula i 2 nestala borca.

- Život kakav danas živimo ne bismo imali da nije bilo entuzijasta koji su hrabro i bez razmišljanja ostavili svoju svakodnevicu i uzeli oružje, prisegnuvši vjernost Domovini. A takvi su bili i pripadnici 112. brigade. Dio njihove priče ispisali su u ovoj knjizi njihovi ratni zapovjednici Marko Čulina i Duško Nikitović, svjedoci vremena. Uvjeren sam da će ova knjiga lako pronaći svoj put do čitatelja, prije svega do naših mladih sugrađana kako bi se istina znala, a uspomena čuvala – poručio je zadarski župan Božidar Longin, i sam pripadnik pobjedničke 112. brigade.

 

Pročitano 2855 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA