Kaštanka potukla konkurenciju - u deset dana osvojila osam međunarodnih nagrada

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 16:09

Kaštanka, predstava nastala u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica, koju je prema slavnoj Čehovljevoj priči režirala i adaptirala Vjera Vidov, postala je apsolutni hit na svim fstivalima u regiji na kojima je ovih dana gostovala. U deset dana, na festivalima u Kragujevcu, Zaječaru, Trgovištu (Bugarska) i Sarajevu, Kaštanka je osvojila osam nagrada u praktički svim segmentima, tri grand prixa, a u Sarajevu i nagradu za predstavu za cjelinu te za najbolju poetiku lutkarskog izraza, koju dodjeljuju novinari i kritičari.

- S nama su danas trebali biti i kolege iz Virovitice, ali zbog primanja kod gradonačelnika nažalost nisu mogli doći. Svi festivali na kojima smo nastupili bili su međunarodni, s jakom konkurencijom iz Izraela, Slovenije, Kine, Srbije, Bugarske, Poljske, Italije, odlučivali su ljudi koji znaju što je lutkarstvo pa smo stvarno ponosni na naš uspjeh. Imamo puno poziva za nova gostovanja, nadam se da ćemo uz pomoć Grada, Županije i Ministarstva kulture to uspjeti isfinancirati, rekla je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa na konferenciji za medije, priređenoj jutros u Velikoj dvorani KLZ.

Recept za uspjeh, istaknula je ovom prilikom Vjera Vidov, bio je provjereni odabir glumaca iz Virovitice, s kojima Zadrani već treći put surađuju, te samostalnost koju su imali u stvaranju predstave.

- Ravnatelji kazališta imali su zabranu dolaska na probe te su je prvi put vidjeli dan prije generalne probe. Nije im bilo lako, radilo se intimno, hvala im na povjerenju koje su nam ukazali. Kaštanka je vrlo mlada predstava, igramo je tek devet mjeseci i sigurno ćemo s njom ići na još puno festivalča. Imali smo pozive za Teheran, Kijev i Rusiju, ali smo ih odbili zbog preklapanja. To planiramo odraditi sljedeće godine, rekla je Vidov.

Vidov je na turneju stigla tek posljednjeg dana, kada su se dodjeljivale nagrade u Sarajevu, pa je dojmove o gostovanjima prenijela glumica Irena Bausović.

- Bilo nam je lijepo jer smo mogli gledati predstave naših kolega, tražili smo što drugi bolje imaju od nas ali smo shvatili da smo mi zapravo korak ispred svih. Dirnula nas je komisija iz Bugarske, koja je morala mijenjati već donesenu odluku o pobjedniku, jer smo mi posljednji nastupali. "Djeco, vi ste divni", rekli su nam uoči dodjele.

Kaštanka će najesen putovati u Peking, gdje će se pokušati dokazati pred jednom od najzahtjevnijih lutkarskih predstava na svijetu.

 

Izvor: 057info

Pročitano 374 puta
listopada 29, 2018

Od Branimira do Branimira i Škraping predstavljeni u Bologni

in Iz medija by Meridies
Predstavnici Zadarske županije sudjelovali su na 2. konferenciji i studijskom putovanju koje se održalo u Bologni u okviru Zero Waste Blue projekta. Cilj studijskog putovanja bio je prijenos znanja, rezultata i razmjena najbolje prakse putem prezentacija i…
listopada 29, 2018

Plava nit - 29.10.2018

in Iz medija by Meridies
listopada 01, 2018

Cappelli: Nautika je naš najbolji tržišni proizvod, a nautičari "zvijezde" potrošnje

in Iz medija by Meridies
Osim zadovoljstva rezultatima sezone uopće, a s poželjnim naglaskom na rast pred i posezone, posebne pohvale idu nautici kao istinski ostvarenom turističkom snu "Hrvatska 365" koji nam donosi oko milijardu eura Na prigodnoj svečanosti ministar turizma Gari…
kolovoza 31, 2018

Ravnatelj Tomčić: Reforma školstva prolazi ili pada na nastavnicima

in Iz medija by Meridies
U ponedjeljak u 74 škole kreće provedba eksperimentalnog programa obrazovanja - Škola za život. Jedna od njih je i Strukovna škola Vice Vlatkovića. "Cijela ta reforma pada ili prolazi na nastavnicima" - ističe ravnatelj škole Tihomir Tomčić. U školu polako…
kolovoza 31, 2018

Hitna pomoć odlično je opremljena i ustrojena, ali je situacija u sanitetu jako loša

in Iz medija by Meridies
Tragični slučaj smrti mladića u Zaprešiću pokrenuo je lavinu polemika i diskusija o manjkavostima u mreži hitne medicinske pomoći, odnosno funkcioniranju timova T1 i T2 uvedenih u prosincu 2011. godine, ali i onome važnijem - nužnim promjenama koje je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA