Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zaštita prava pacijenata oboljelih od mentalnih-duševnih bolesti u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan

Posted On Ponedjeljak, 09 siječnja 2023 15:24

Kako bi se stekao uvid u razinu zaštite prava pacijenata oboljelih od mentalnih/duševnih bolesti, a sukladno planu rada za 2022.godinu, županijsko Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata posjetilo je 21. studenog 2022. godine Psihijatrijsku bolnicu Ugljan (PBU). Ravnatelj PBU upoznao je Povjerenstvo sa postupcima zaštite prava ove ranjive skupine pacijenata sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, Zakonu o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, kao i Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Tijekom razgovora su nam se pridružili i voditelj odjela za kvalitetu i glavna sestra PBU, koji su prezentirali načine zaštite prava pacijenata na svakom odjelu PBU, tiskane brošure o pojedinim pravima (Prava osoba u psihijatrijskoj ustanovi prisilni smještaj, Postupak lišavanja poslovne sposobnosti, Prava osoba pod skrbništvom, Prava osoba oboljelih od psihičkih bolesti smještenih u domu socijalne skrbi) te projekte koji uključuju zaštitu prava pacijenata oboljelih od mentalnih bolesti. 

Povjerenstvo je također upoznato s Izviješćem o nadzoru prava pacijenata iz ureda Pučke pravobraniteljice kao i o provedenom nadzoru  EU povjerenstva za prevenciju od mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja pacijenata u sustavima psihijatrijskih bolnica/ustanova u RH. U obilasku bolnice koja je paviljonskog tipa, na određenim mjestima se nalaze kutije u koje pacijenti, njihova rodbina ili skrbnici mogu uložiti prigovore ukoliko sumnjaju na kršenje prava pacijenata.

U 2022. godini, do dana posjeta, u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zabilježeno je ukupno 10 prigovora (1 do 2 prigovora mjesečno) koje su riješene od strane ravnatelja ustanove i odjela za kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite. U okvirima svojih ovlasti Povjerenstvo će i dalje pratiti razinu zaštite prava pacijenata u PBU kao i poboljšanja uočenih nedostataka.

Pročitano 538 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA