Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projekt PESCAR u dobrom društvu

Posted On Ponedjeljak, 06 srpnja 2020 08:50

Provedba projekata prekogranične suradnje započela je 1990. godine, stoga je 2020. godina posvećena proslavi 30 godina Interreg programa. Planiran je velik broj promotivnih aktivnosti poput izložbe o projektima i njihove promocije na čitavom nizu evenata organiziranih diljem Europe, a Bruxelles, Lyon i Zagreb samo su neke od odabranih lokacija. S obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom COVID19, većina planiranih promotivnih aktivnosti trenutno se odvija putem krovnog portala Programa https://interreg.eu/interreg-30-years-together/ . 

Kako bi se odabrali najbolji primjeri prekogranične suradnje, Upravljačka tijela su prijavila projekte iz svih Interreg programa iz perioda 2014. – 2020., ne samo država članica EU, već i brojnih drugih država koje koriste financijske mehanizme EU, od Rusije pa sve do Farskih otoka. Provedena kampanja uključivala je veliki broj prijava, a izabrano je ukupno 30 Interreg projekata zbog njihova doprinosa Kohezijskoj politici EU i to povodom tridesetog rođendana Interrega u 2020. godini. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspješno je prijavilo projekt PESCAR i doista je privilegija naći se u skupini od 30 projekata koji dokazuju kako partnerski pristup i zajedničko djelovanje postaju najbolji način ostvarenja dugoročnih ciljeva.

Ovogodišnja proslava usmjerena je na tri teme: We all have neighboursYouth i Green and climate neutral Europe. Sve tri teme su usklađene s dugoročnim prioritetima Europske unije, posebno s Europskim zelenim planom, a PESCAR je svoje mjesto pronašao kroz temu Green and climate neutral Europe.

Podsjetimo, provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction trajala je od srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 601.639,21 € od čega je sufinanciranje sredstvima EU iznosilo 511.393,35 €, odnosno 85%. Nositelj projekta bila je Zadarska županija, a partneri na projektu bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.

Projektom je uspostavljen učinkovit prognostički sustav upozorenja i mreža ljudi koja ga koristi svakodnevno. Kupljena je vrijedna oprema (meteorološke postaje i vizualne stanice) koja je postavljena na više lokacija kako se obuhvatio čitav prostor tri projektne županije, a podaci su dostupni svim zainteresiranima putem web stranice www.agroprognoza.eu . U obje zemlje uključene u projekt provedena su opsežna laboratorijska istraživanja o ostacima pesticida na tlu i plodovima, a nalazi analiza okosnica su nekoliko izrađenih dokumenta od kojih je svakako najvažniji Akcijski plan o održivoj upotrebi pesticida.

U prilogu možete pronaći e-knjigu: Interreg, 30 years project, a virtualnu izložbu odabranih projekata klikom na sljedeći link: https://kuula.co/share/collection/7lML1?fs=1&vr=1&sd=1&initload=0&thumbs=1&chromeless=1&logo=0

Pročitano 2558 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA