Otvoren 10. sajam poslova Zadarske županije


Župan Stipe Zrilić otvorio je 10. sajam poslova u zadarskom Arsenalu. Tom prigodom podsjetio je kako je ova manifestacije nastala na temeljima Dana tržišta rada Zadarske županije. „Prije 10 godina ovdje u Arsenalu Županija je, osluškujući potrebe svih sudionika tržišta rada, pokušala okupiti ih sve na jednom mjestu kako bismo im olakšali komunikaciju i učinili jednostavnijim buduću suradnju, a sve s jednim, vjerujem zajedničkim nam ciljem, povećanjem zaposlenosti.“, rekao je župan. Tome je dodao: „Županija svoju ulogu koordinatora razvoja na svom području oduvijek shvaća vrlo ozbiljno i odgovorno. Svojim strateškim planiranjem, ali i konkretnim aktivnostima potičemo razvoj gospodarstva osobito svjesni da je gospodarski sektor od 2008. godine na ovamo prošao kroz krizu s kojom se nije bilo jednostavno Podršku gospodarstvu pružamo kroz potpore poduzetnicima i OPG-ovima te našoj najjačoj gospodarskoj grani – turizmu. Također, kroz koncesioniranje pomorskog dobra pomažemo i razvoj vrlo snažne marikulture, no radimo i na realizaciju triju velikih projekata centara kompetencije – Centru novih tehnologija, Plavo-zelenom centru i Centru kreativne industrije. Sva tri centra u svojoj osnovi imat će povezanost između gospodarstva i znanosti. Kroz sve svoje aktivnosti pokušavamo doprinijeti i stvaranju pozitivnog ozračja za nova ulaganja jer samo na taj način otvorit će se nova radna mjesta. Također, svjesni smo i svoje uloge u obrazovnom sektoru kao osnivači svih srednjih škola na svom području. U komunikaciji s ravnateljima pokušavamo ih potaknuti da pametno vode svoju upisnu politiku skrbeći prije svega o potrebama tržišta rada kako bi njihovi učenici po izlasku iz škole svoje mjesto pronašli ili u nastavku obrazovanja na sveučilištima ili, pak, na tržištu rada.“
Sandra Vukić, ravnateljica zadarskog ureda Zavoda za zapošljavanje navela je koji se poslovi trenutačno najviše traže: to su struke kao što su kuhar, konobar, pomoćni radnici u ugostiteljstvu, sobarice, a uz to trgovina traži dosta prodavača na sezonskim poslovima.
Podsjeća i kako s ciljem uravnoteživanja ponude i potražnje na tržištu rada Zavod nudi obrazovanje odraslih : U 2017. nudimo sva pomoćna zanimanja u ugostiteljstvu, wellnes terapeut, zanimanja u građevini koja su traženja. Za vrijeme obrazovanja nezaposleni imaju plaćen prijevoz i novčanu pomoć dok traje obrazovanje. „Pozivamo sve nezaposlene da se uključe u programe kojih je zaista puno“ - poručuje Sandra Vukić.

10. Sajmu poslova nazočio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar koji je govoreći o Vladinim mjerama poticanja zapošljavanja istaknuo kako je za provedbu programa "Od mjere do karijere" osigurano milijardu i pol kuna, a na području Zadarske županije ovim je mjerama od početka godine obuhvaćeno preko tisuću korisnika, naglasio je Lončar.
Na Sajmu poslova sudjeluje 50 izlagača.

>