Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan je prvi radni sastanak hrvatskih projektnih partnera na projektu – PRIZEFISH - Piloting of eco - innovative fishery supply - chains to market added - value Adriatic fish products

Posted On Četvrtak, 04 srpnja 2019 09:27

24 . lipnja  2019  Zadar,Hrvatska

PRIZEFISH “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

 

«Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more! »

U Zadru je 24. lipnja 2019. održan radni sastanak u sklopu projekta PRIZEFISH, na kojemu su sudjelovali predstavnici hrvatskih projektnih partnera. Projekt “Upravljanja eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda” ili skraćeno PRIZEFISH, dio je prve prioritetne osi „Plava inovacija” programa INTERREG Italija- Hrvatska. Zajednička ribarska politika preporučuje provedbu srednjoročne strategije održivosti, temeljenu na snažnim znanstvenim, socio-ekonomskim analizama i inovativnim aktivnostima koje mogu osnažiti male ribare i ribarske organizacije usvajanjem suvremenih metoda ribolova. Politika zajedničke organizacije tržišta preporučuje prekograničnu suradnju među ribarima, usklađivanje zahtjeva tržišta i stavova potrošača, kao i stvaranje inovativnih morskih proizvoda s dodanom vrijednošću koji mogu uspješno prodrijeti na tržišta EU-a i izvan EU-a.

Projekt PRIZEFISH financiran je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,65 milijuna eura, dok ukupni proračun projekta iznosi 3,12 milijuna eura. Projekt je započeo 1. siječnja  2019. godine , a završava  30. lipnja 2021. godine.

Sastanak je organizirala Zadarska županija kao voditelj komunikacijskog paketa, zadužena za koordinaciju i praćenje provedbe aktivnosti koje su određene ovim projektom. Na sastanku su prisustvovali: Katerina Skelin, Jasna Rumora  i Kristina Stark iz Zadarske županije, Petra Lukin iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo (Split), Ivan Matijašević i Marija Brala iz Ribarske zadruge Omega 3 (Kali) , Michael Tasić i Sandi Fonović iz Ribarske zadruge Istra (Poreč), Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede (Zagreb) te Helena Brčić iz Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije (Split).

Opći cilj projekta je potaknuti hrvatska i talijanska mala i srednja poduzeća, organizacije proizvođača u sektoru ribarstva na usvajanje novih metoda i tehnologija u ribarstvu, kao i razvoj inovativnih ribljih proizvoda radi postizanja konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

Na prvom radnom sastanku projektni partneri su definirali i usuglasili provedbu aktivnosti projekta PRIZEFISH na hrvatskoj strani, pri čemu je naglasak stavljen na odabir suvremenih tehnologija koje će doprinijeti održivom ekološko-ekonomskom ribolovu u Jadranskom moru koji će osigurati malim i srednjim poduzećima proizvodnju jadranskih morskih proizvoda s ekološkom oznakom kako bi se povećala konkurentnost jadranske ribarske industrije i kako bi ista postala održiva, bolje upravljana i učinkovitija. Utvrđeno je područje provođenja analize postojećeg stanja u ribarstvu te su određene metode za istraživanje tržišta kojim bi se dobio bolji uvid u stvarno stanje tržišta ribljih proizvoda. Poseban naglasak stavljen je na certificiranje proizvoda te će se izraditi smjernice, kao temeljni alat, za razumijevanje zahtjeva za postupak certifikaciranja. Usmjerenim marketinškim modelima i aktivnostima jadranski riblji proizvodi približit će se široj javnosti te na taj način će konkurirati kako na domaćem tako i inozemnom tržištu.

Zadarska županija pomoći će oko uvođenja i primjene tržišnih inovacija na korist svih sudionika. Kroz projektne aktivnosti projekta PRIZEFISH provest će se revizija postojećeg stanja u sektoru ribarstva, marketinškog statusa morskih proizvoda kako bi se utemeljili novi elementi obrade proizvoda i njihove prezentacije potrošačima. Kroz primjenu novih metoda prerade morskih proizvoda i razvojem njihove marketinške prezentacije osigurat će se potencijal za izgradnju lanca eko-inovativnih proizvoda od morskih plodova. Koristi za Županiju kao javnom tijelu manifestirat će se u okviru širenja inovativnih znanja i ideja, edukacije dionika i koristi za izravne proizvođače i buduće potrošače.

Pročitano 3267 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA