Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 19 lipnja 2019 13:05

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna konferencija Projekta ForBioEnergy koji se financira  u sklopu programa MED teritorijalne suradnje (Interreg V-B Mediterranean (MED) Cooperation Programe 2014-2020). Nositelj projekta je regija Sicilija, dok su ostali partneri: iz Italije Enviland i općina Petralia Sottana, iz Španjolske AMUFOR i Gospodarska komora Valencije, iz Slovenije Slovenski šumarski institut i Regionalna razvojna agencija Zeleni krš, te iz Hrvatske Zadarska županija i Park prirode Velebit, uz pridružene partnere Naturu Jaderu i Ministarstvo poljoprivrede. Provedba projekta započela je 1. studenog 2016. godine i trajat će do 30. lipnja 2019. godine.

U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo  da je cilj ovog projekta  poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. „Da bi se to omogućilo, u sklopu ovog projekta pokušali su se napraviti modeli koji bi poticali iskorištavanje punog potencijala biomase, a da se pritom zaštiti bioraznolikost prirodnog područja.  Zadarska županija svoje je pilot aktivnosti provodila na područjima parkova prirode Velebit (dijelu koji se nalazi u Zadarskoj županiji), Telašćica i Vransko jezero. Na temelju provedenih analiza, izradilo se dosta dokumenata u okviru radnog paketa 3 Testiranje. Jedan od bitnijih dokumenata koji su izrađeni je Akcijski plan koji predstavlja dobru podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima.“, rekao je Mršić i dodao kako su svi  dokumenti koji su dobiveni nakon provedenih aktivnosti prezentirani u sklopu tehničkih panela i treninga projekta na kojima su ključnim skupinama prezentirani dobiveni rezultati.

„Istovremeno, moram napomenuti kako je održano 12 takvih radionica, a uz sudionike koji su bili iznimno aktivni proizašli su korisni zaključci. Ovom prilikom zahvaljujem se svima onima koji su vrijedno dolazili na radionice i svojim sudjelovanjem doprinijeli kvalitetnijim rezultatima projekta.“, zaključio je Šime Mršić.

Na svečanosti na kojoj je bio nazočan i zamjenik direktorice Parka prirode Velebit Marijo Šaban,   predstavljeni su projektni rezultati dobiveni tijekom provedbe projekta uz kratke prezentacije provedenih aktivnosti testiranja za pilot područja koja se nalaze u Zadarskoj županiji (PP Velebit, PP Vransko Jezero i PP Telašćica)  i u Ličko-senjskoj županiji (PP Velebit).

 

Foto: Luka Gerlanc

Pročitano 2675 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA