Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Digitalni autobus posjetio Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 11 lipnja 2019 08:33

Digitalni autobus Večernjeg lista posjetio je u subotu, 8. lipnja Zadarsku županiju u sklopu projekta Digitalno Društvo - Digitalna Hrvatska. Djelatnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, MUP-a, FINA-e i HGK-a tijekom boravka u Zadru bili su na raspolaganju građanima za sva pitanja vezana uz digitalno društvo.

Građani su imali priliku doznati sve o Središnjem državnom portalu, kako postati e-Građani, mogli su izvaditi vjerodajnicu e-PASS ili aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu.

Projekt su podržali i dužnosnici Zadarske županije, a dolazak digitalnog autobusa bila je prilika da zamjenik župana Šime Mršić aktivira e-osobnu iskaznicu.

„Došli smo pokazati da je digitalizacija važan projekt razvoja, u koji je uključen niz institucija. Našim stanovnicima svi zajedno trebamo nastojati približiti sve dobrobiti digitalizacije i na konkretnim primjerima pokazati na koji način im može olakšati svakodnevica, posebice u 'borbi' s papirima i zahtjevnom birokracijom. I mi u Zadarskoj županiji nastojimo ići u korak s vremenom i biti na usluzi građanima putem modernih tehnologija“, kazao je Mršić.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknuo je kako sustav e-građana danas ima gotovo 700.000 korisnika, a s postojanjem sustava je tijekom pet godina upoznato oko 62 posto građana. Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji po digitalizaciji, a upravo je ovaj projekt jedan od načina kojim se nastoji podignuti na ljestvici.

„Cilj projekta je pokazati kako građani mogu koristiti sva sredstva koja imaju na raspolaganju u digitalnom obliku. Pokazujemo im što sve mogu dobiti aktivacijom osobne iskaznice za pristup sustavu e-građani, a veliki odaziv pokazuje da u Hrvatskoj još vlada nedovoljna informiranost i da treba još više približiti tehnologiju građanima“, kazao je Gršić.

Na turneji digitalnog autobusa govorilo se i o nužnosti digitaliziranja javne uprave sredstvima EU te o uspostavi državnog oblaka, odnosno projekta uspostave centra dijeljenih usluga, jednog od najvećih IT projekata koji financira država s ciljem povezivanja svih državnih tijela u jedinstven sustav.

Pročitano 868 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA